В Україні стартувала кампанія "StopБіль", приєднуйтесь!

В Україні стартувала кампанія доступу до знеболення “StopБіль”, яка має на меті допомогти хворим, що потребують знеболення для полегшення симптомів невиліковних хвороб. 


13 грудня 2011 року у Києві пройшла прес-конференція, з якої саме і розпочинається кампанія. На прес-конференції виступили головний лікар Івано-Франківської лікарні "Хоспіс" Людмила Андріїшин, голова ГО "Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги" Василь Князевич, представники МБФ "Відродження" - Ксенія Шаповал та Надія Колесникова.
Також на прес-конференції були присутні представники громадських організацій та благодійних фондів з різник областей України, в тому числі і представник від Херсонського обласного благодійного фонду "Об'єднання".


Як початок, напередодні новорічних свят, в рамках кампанії, усім охочим пропонують надіслати Прем’єр-міністрові Миколі Азарову та Міністрові охорони здоров’я Олександрові Аніщенку новорічні листівки з закликом забезпечити доступ до знеболення для невиліковно хворих.

Учасники кампанії переконані: полегшити страждання людей, хворих на рак, допоможе реєстрація в Україні перорального морфіну. Сьогодні цей знеболювальний препарат для українських пацієнтів доступний винятково у вигляді ін’єкцій. Таблетованої форми у країні не зареєстровано – пацієнтам доводиться терпіти біль, якого завдає хвороба, і біль, спричинений ін’єкціями.

Ініціативу громадськості з доступу до знеболення для невиліковно хворих підтримала програма “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження”. Директор програми Вікторія Тимошевська пояснила: 
“Ми шоковані кількістю свідчень пацієнтів і їхніх рідних про той біль, що доводиться витримувати під час хвороби. Отримуючи належну медичну допомогу, невиліковно хворі мають можливість відчувати себе людьми, не приниженими болем, мають можливість жити повноцінним життям, наскільки це можливо за таких життєвих обставин. Ми будемо допомагати громадським організаціям та активістам зрушити цю проблему, щоб її було вирішено”.

Щороку майже 428 тисяч осіб в Україні потребують знеболення та паліативної допомоги для полегшення больових симптомів невиліковних хвороб. Реєстрація перорального морфіну дозволить суттєво полегшити стан таких пацієнтів. Упродовж десятиліть пероральний морфін залишається ключовим елементом лікування больового синдрому у випадках раку. Його внесено до основного переліку лікарських засобів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. Це означає, що пероральний морфін є найбільш ефективним, безпечним і доступним із погляду витрат лікарським засобом. Для українських пацієнтів морфін доступний винятково у вигляді ін’єкцій, а таблетованої форми у країні не зареєстровано. У такій ситуації пацієнтам доводиться терпіти біль, якого завдає хвороба, і біль, спричинений ін’єкціями.

У травні міжнародна правозахисна організація “Human Rights Watch” разом із українськими громадськими організаціями презентувала дослідження ситуації в Україні
“Десятки тисяч пацієнтів в Україні, що хворі на рак на пізніх стадіях, страждають без потреби від сильного болю, тому що вони не можуть отримати ефективних і безпечних знеболювальних засобів”, - сказано у звіті.
Приєднатися до кампанії та слідкувати за новинами на Фейсбуці.

Фото з прес-конференції: