У Херсоні пройшла зустріч на підтримку кампанії доступу до знеболення

28 лютого 2012 року у прес-клубі «Новий день» відбулася зустріч представників ЗМІ та НУО на підтримку кампанії доступу до знеболення STOPБІЛЬ.

На зустрічі Надя Колесникова, представник міжнародного благодійного фонду «Відродження» та координаторка кампанії STOPБІЛЬ, розповіла про місію та завдання кампанії:
«За даними дослідження Human Rights Watch, щороку майже 428 тисяч осіб в Україні потребують знеболення та паліативної допомоги для полегшення симптомів невиліковних хвороб. Місія кампанії STOPБІЛЬ - покращити якість життя людей, що живуть з болем шляхом забезпечення доступу до знеболюючих препаратів»
Упродовж десятиліть пероральний морфін залишається ключовим елементом лікування больового синдрому у випадках раку. Його внесено до основного переліку лікарських засобів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. Це означає, що пероральний морфін є найбільш ефективним, безпечним і доступним із погляду витрат лікарським засобом, зазначають ініціатори кампанії. Учасники кампанії переконані: полегшити страждання людей, хворих на рак, допоможе реєстрація в Україні перорального морфіну. Сьогодні цей знеболювальний препарат для українських пацієнтів доступний винятково у вигляді ін’єкцій.

На зустрічі були озвучені головні на сьогодні проблеми людей, що живуть з болем:
  • Відсутність інформації про проблему (немає інформації = немає проблеми)
  • Відсутність таблетованого морфіну (фармкомпаніям не вигідно випускати, аптекам – отримувати ліцензії на продаж)
  • Складна процедура контролю використання опіоїдних анальгетиків
  • Застаріла методика підготовки медпрацівників; застосування в роботі медиків застарілих інструкцій 
  • Неможливість здійснення повноцінного медичного догляду за пацієнтом вдома 
В рамках кампанії у м. Херсоні та ще 5 областях України були створені групи підтримки для людей, що живуть з болем. 

Юрій Антощук, виконавчий директор Херсонського обласного благодійного фонду «Об’єднання», повідомив:
«Завдяки фонду «Відродження» у нашому місті у лютому розпочали свою діяльність групи підтримки батьків, чиї діти тяжко хворі на онкологію на базі гематологічного відділення Херсонської обласної дитячої клінічної лікарні. Ці групи мають на меті полегшити душевний біль батьків та об’єднати їх».
Часто люди можуть стикатися з проблемами, та вважають, що вони одинокі. Але це не так – є люди, котрі вже стикалися з подібними труднощами у житті та які готові допомогти, поділитися досвідом.

Редькіна Віра Гаврилівна, завідуюча гематологічним відділенням Херсонської обласної дитячої клінічної лікарні, зазначила що такі групи підтримки є дуже важливими та необхідними. Також, вона відмітила, що якби в Україні був таблетований морфін, звісно, це полегшило би роботу працівників медичних установ та якість життя паіцієнтів. Адже, ін’єкційний укол – це додатковий біль для пацієнта, у даному випадку – для дитини.

Роль ЗМІ у цій кампанії немала та відповідальна – донести громадськості про те, що є люди, котрі готові допомогти їм.

Якщо ви або ваші близькі стикалися з проблемами доступу до знеболення, або вам є що розповісти, будь ласка, звертайтеся за контактами:

м. Херсон – Юрій Антощук, виконавчий директор ХОБФ «Об’єднання»
тел. 0999428115, office@fundunion.org
Також на сайт кампанії доступу до знеболення STOPБІЛЬ: 

Ми зробимо все можливе, щоби вам та вашим близьким допомогти.