Заходи до дня пам'яті людей померлих від СНІДу в Херсонській області

14 травня 2012 року у Херсонському прес-центрі газети «Новий день» відбулася прес-конференція до Всесвітнього Дня пам'яті людей, які померли від СНІДу. У прес-конференції взяли участь представники державних установ, громадських організацій та благодійних фондів м. Херсона.

Мета даного заходу - привернути увагу пересічних громадян до загрози, яку несе епідемія ВІЛ/СНІДу, а також привернути увагу представників влади, які приймають рішення щодо фінансування Національної програми з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні, на важливість та нагальність її повного фінансування.

На прес-конференції завідувачка відділу профілактичної і організаційно-методичної роботи Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Анікейчик Т.О. повідомила: 
В Україні у період з 1987 по 2011 рік було зареєстровано 202 000 випадів ураження ВІЛ. 80 000 з цих людей вже не має у живих через СНІД. У Херсоні 731 ЛЖВ отримують антиретровірусну терапію.
Руденко Б.С., заступник директор ХОЦСССДМ наголосив на тому, що, не зважаючи на великі кошти, що виділяються на профілактику ВІЛ/СНІД, досі обізнаність людей щодо ВІЛ/СНІД невелика.

Представники ХОБФ "Об'єднання" представили результати опитування, яке вони проводили у грудні 2011 року відносно обізнаності людей щодо ВІЛ/СНІД:
Більше 90% опитуваних вважають, що вони добре знають що таке ВІЛ/СНІД та шляхи його передачі. Натомість лише 64% правильно відмітили усі шляхи передачі ВІЛ: статевим шляхом, через кров та грудне молоко. Досі є люди, їх 5 %, які вважають, що ВІЛ передається через укуси комах, а також 5% вважає, що ВІЛ передається через сумісне використання з ЛЖВ предметів побуту. 77% опитаних здавали тест на ВІЛ.
Учасники прес-конференції також повідомили про те, що є ідея встановлення у м. Херсоні меморіалу пам'яті людям, що померли від СНІДу.

За цим посиланням ви можете переглянути план заходів до дня пам'яті у Херсонській області.


Додаткова інформація: вперше Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу, був проведений у 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу шороку кожну третю неділю травня мільйони людей по всьому світу відзначають цей день, згадуючи про тих, хто помер від СНІДу.

Проблема ВІЛ-інфекції залишається такою ж гострою впродовж 25 років. За даними Центру профілактики та боротьби зі СНІДом в Херсонському регіоні станом на 01.05.2012 року на диспансерному обліку знаходиться 3132 ВІЛ-інфікованих особи (у 2011 році - 2875 осіб), з них хворих на СНІД 401 особа (у 2011 році - 303 особи). Кількість дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями 253 дитина (у 2011 році - 251), з них з діагнозом ВІЛ-інфекція - 63 дитини (у 15 дітей встановлено діагноз СНІД). У репродуктивному віці (25-49 років) - 2504 особи. Поширеність ВІЛ-інфекції на 100 тис. населення в Херсонській області складає 288,2 (по Україні цей показник 264,3).

Незважаючи на високий рівень поінформованості про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, темпи поширення захворюваності залишаються великими. За останні роки, більш ніж у два рази виросла кількість осіб, інфікованих ВІЛ-статевим шляхом. Нажаль, це стало частиною нашого життя. Єдиним способом протистояти хворобі - це пам'ятати тих, кого безпосередньо торкнулася проблема ВІЛ-інфекції, прийняти рішення стосовно себе та своїх рідних. Робити вибір життєвого шляху усвідомлено.