Міжнародний скандал: чи правда що україномовну школу "Дивосвіт" в Іспанії русифікують?

У прямому ефірі ми зустрілися з директоршою української школи "Дивосвіт" Оксаною Горін (Іспанія) та з представниками громадських організацій з України, Франції та Білорусі.




Нещодавно розпочався скандал стосовно русифікації в українській школі "Дивосвіт", що в Іспанії. Дуже дивним є те, що сіячами неправди є саме офіційний представник однієї української партії.


Оксана Горін:
До нашої громади неодноразово звертались представники інших національностей з проханням допомогти і їхнім дітям у вивченні рідної мови. Саме тому минулого року в нашій школі відкрились курси російської мови та літератури. Цього року ці курси ми назвали класи, крім російської мови та літератури ввели вивчення історії України, географії України, предмет Я і Україна, українську мову та літературу. На даний момент в цих класах навчаються 10 учнів: це білоруси, росіяни, буряти та інші. Це учні, батьки котрих вважають російську мову рідною і прагнуть аби їх діти не втратили свого коріння. 

Українська школа «Дивосвіт» успішно функціонує в Іспанії вже шостий рік. Кількість учнів зросла за цей час від 20 до 250. 
У школі вивчаються такі предмети: українська мова, українська література, історія України, географія України, математика та інші. Школа співпрацює з Міжнародною Українською Школою, завдяки цьому діти мають можливість атестуватись та отримати офіційний документ про освіту (табель, атестат) і продовжувати навчання в школах, вступати у вузи після повернення на Україну. 
Навчання в школі ведеться виключно українською мовою. Велику увагу приділяється вихованню дітей в патріотичному дусі, збереженню українських традицій. 50% учнів - це діти які народились в Іспанії.