Нарешті таблетований морфін стане доступним в Україні

Реєстрація таблетованого морфіну від 1 лютого 2013 року (Наказ МОЗ України №77) дозволяє підприємству “Інтерхім”, розташованому в Одесі, виробляти таблетки морфіну (5 мгр та 10 мгл). Вже в березні 2013 року ліки надійдуть до медичних закладів та аптек.

Це чудова новина для пацієнтів, які хворіють на онкологічні захворювання в Україні. Таким чином тисячі українських пацієнтів, які живуть та помирають зі страшним болем, нарешті отримують адекватне знеболення.

До цього часу в системі охорони здоров’я України доступна лише ін’єкційна форма морфіну. Виробник ін’єкційної форми морфіну фактично є монополістом на українському ринку. Хоча на ринку є знеболювальні пластирі, але пацієнти мають платити за них самостійно, а ціна для більшості є занадто великою. 

Всесвітня організація охорони здоров’я іще в 1977 році визначила таблетований морфін як один з основних лікарських засобів для лікування болю в онкології.

Державна служба з контролю за наркотиками створила робочу групу з удосконалення нормативно-правової бази щодо обігу контрольованих речовин в медичній сфері; нове законодавство допоможе подолати чимало бар’єрів, які існують на сьогодні при використанні сильнодіючих знеболюючих засобів, зокрема морфіну.

Це перемога всіх Українців, та всіх тих небайдужих людей, котрі долучилися до активних дій в рамках кампанії Stop.Біль.