Уряд України змушує пацієнтів страждати?

«Щоденно в Україні від раку помирає 293 особи, щогодини 10 осіб. І більшість цих осіб вмирають в страшенних муках» - повідомила Ольга Луб’яна, експертка ГО «Інститут правових досліджень та стратегій» на прес-конференції 19 квітня 2012 року у приміщенні інформаційного агентства УНІАН. 


Хвора людина у термінальній стадії, що страждає від болю має отримувати знеболюючі препарати (опіоїдні анальгетики). Як правило – це може бути морфін. Він позбавляє людину від хронічного болю на 4 години. Але наразі в Україні морфін є лише в ін’єкційній формі, такі ін’єкції має право робити тільки медичний працівник. Як правило, медична сестра може прийти до хворого, що знаходиться вдома два рази на день. Тобто 8 годин з 24 – людина живе без болю. А інші 16 годин для хворого – пекло. У селищних районах медична сестра може приходити до хворого всього декілька раз на тиждень. І це підтверджені данні


Поточна ситуація в Україні


Зараз в Україні таблетованого морфіну немає, він навіть не зареєстрований як медичний препарат, і тому хвора людина не може отримувати його на руки у необхідній кількості, вона повинна терпіти біль та страждання. Ін’єкції, за законом, медичний працівник не може залишати хворому, щоб він міг сам зробити собі укол. 

Крім цього, система отримання знеболювальних препаратів в Україні дуже і дуже обтяжлива – ніде у Європі немає такої складної процедури їх призначення. 

За таких умов бездіяльність Уряду України у цій ситуації змушує пацієнтів невиправдано страждати від сильного болю та принизливого для людської гідності поводження, а їхнє близьке оточення приречене на тяжкі моральні випробування та психологічні страждання, які за своєю силою можуть бути прирівняними до тортур. 

Незабезпечення пацієнтів ефективним знеболенням – порушення Україною права на здоров’я, гарантоване Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права (МПЕСКП). 

Відповідно до статті 12 МПЕСКП, Україна визнає «право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я» і повинна вжити заходи для «створення умов, які б забезпечували всім медичну допомогу і медичний догляд у разі хвороби». 




Що робиться, щоб змінити ситуацію?

Наразі, програма «Громадське здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження» проводить кампанію доступу до знеболення STOP.Біль, кінцевим результатом якої має стати – прийняття Урядом України рішення про реєстрацію вітчизняного таблетованого морфіну як медичного препарату та налагодження виробництва та надходження його до аптечної мережі. 

Програма «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» підтримує зусилля, спрямовані на захист права кожної людини жити без болю, права на гідне життя – попри діагноз та життєві обставини. 


Кожен може допомогти!

Кожен небайдужий громадянин може долучитися до кампанії, та вплинути на поточну ситуацію. Наразі, ведеться збір підписів відкритого листа Президенту України, в якому йде звернення із проханням взяти під особистий контроль ситуацію з доступом невиліковно хворих пацієнтів в Україні до знеболення опіоїдними анальгетиками. 

Підпишіть цей відкритий лист он-лайн >> (див. інформаційний блок «Як допомогти» та тисніть «Дізнатися більше >») 

або (ще краще) 

завантажте лист на комп’ютер та роздрукуйте його, поставив підпис – надішліть за адресою:
Надія Колесникова
МБФ «Відродження», програма «Громадське здоров’я»
04053, м. Київ, вул. Артема, 44, оф. 4 
тел.: +380 (44) 461-97-09, факс: +380 (44) 486-76-29
e-mail: kolesnykova@irf.kiev.ua
Координатор кампанії у м. Херсоні – Юрій Антощук, виконавчий директор ХОБФ «Об’єднання», адреса для листування: 73026, м. Херсон, пр. Ушакова 62/35, тел.: +380 (552) 49-28-17, +380 (99) 942-81-15. E-mail: office@fundunion.org