Активізація волонтерства у сфері паліативної допомоги у м. Херсоні

ХОБФ "Об'єднання" при підтримці Британської Ради в Україні розпочинає реалізацію проекту "Активізація волонтерства у сфері паліативної допомоги у м. Херсоні".

Мета проекту: підвищення рівня соціальної участі студентів 1-3 курсів факультетів соціальної роботи та медицини Херсонських вищих навчальних закладів у вирішенні проблем важкохворих та їх підтримки у Херсонській обласній лікарні «Хоспіс» та Херсонській обласній дитячій лікарні.

В рамках проекту передбачено:
  1. Студентські збори та зустрічі із представниками Управління охорони здоров'я та головними лікарями. Завдання: створення механізму взаємодії медичних установ і студентів факультетів соціальної роботи та медицини місцевих вищих навчальних закладів, підвищення рівня інформованості студентів щодо потреб та проблем важкохворих, розвиток хоспісної та паліативної допомоги у Херсонській області, виявлення бажаючих допомогти та формування волонтерських команд серед студентів. 
  2. Проведення навчання волонтерських команд з числа студентів. Завдання розвити у волонтерських командах навички соціальної активності, бажання брати участь у перетвореннях життя в громаді, стимулювати прагнення студентів до активних громадянських дій.
  3. Проведення конкурсу міні-грантів серед студентів та реалізація їх ініціатив. Завдання: активізація та мотивація студентів до активних дій та участі у позитивних перетвореннях у громаді, розробка та реалізація ініціатив, спрямованих на підтримку важкохворих у Херсонській обласній лікарні «Хоспіс» та Херсонській обласній дитячій лікарні.

Поточна ситуація у галузі волонтерства паліативної та хоспісної допомоги:
Херсонська обласна лікарня «Хоспіс» - єдина у Херсонській області медична установа, що приймає хворих з усього регіону в термінальних стадіях онкологічних захворювань, з тяжкими наслідками гострих порушень мозкового кровообігу, серцево-судинними захворюваннями та цукровим діабетом у стадіях декомпенсації. Крім цього у Херсонській обласній дитячій лікарні перебувають тяжко хворі на онкологію діти, які потребують догляду та підтримки з боку громади.
Виходячи із співбесід із головними лікарями установ, визначено, що все більше ці медичні заклади потребують додаткової сили у соціально-побутовій підтримці хворих, адже лікарі, застосовуючи весь комплекс лікувальних заходів, повинні дотримуватися вимог до ведення медичної документації, а також багато часу і зусиль приділяти спілкуванню з хворими та членами їхніх родин. Брак медичного персоналу спричиняє велике як фізичне, так і психологічне навантаження на працівників, що доглядають за хворими. Тому часто волонтерські команди стають важливим компонентом у роботі, але на жаль такі команди не постійні та потребують певної координації та навчання. Такі групи можуть бути сформовані зі студентів факультетів соціальної роботи та медицини місцевих вищих навчальних закладів. Налагодження механізму постійної участі студентів у роботі цих медичних закладів, в якості проходження практики, зможе підвищити рівень участі громадськості у вирішенні проблем важкохворих.