Дистанційна експрес-школа «Журналістика для громадських активістів»

У серпні 2013 року у тренінговому центрі Ukraine Edu Media Group буде проведена літня дистанційна онлайн експрес-школа «Журналістика для громадських активістів», що направлена на отримання базових знань громадськими активістами у сфері журналістики. 


Тренер – Сергій Штурхецький.

Навчання буде проходити 2 рази на тиждень. Перший тренінг відбудеться 16 серпня. Точний час уточнюється та буде повідомлений зареєстрованим учасникам навчання.

Щоб прийняти участь в експрес-школі, будь ласка, заповніть онлайн анкету: http://goo.gl/PBSCsu

Програма навчання

Блок 1. Базові стандарти журналістики, етика Як відрізнити «погану» новину від хорошої? Де різниця між «поганою» і неправдивою» новиною? Чому, зрештою, деякі ЗМІ «грішать» неправдивою інформацією? Стандарти журналістики. Шість стандартів інформаційної журналістики. Методи оцінювання новини. Практична вправа на оцінку інформації щодо її відповідності стандартам. Для чого журналістам етика? І чому її не всі дотримуються?

Блок 2. Новина: що це таке, де її знайти, як описати, як підібрати заголовок Що таке новина? Де її знайти? Чого від нас хоче редактор? Чого хоче читач? Вибір теми. Правило наближення інтересів. Практичне завдання. Презентація новини. Правило перевернутої піраміди. Заголовок. Вибираємо заголовок. Практичне завдання.

Блок 3. Види журналістських матеріалів: репортаж, інтерв’ю, аналітика… Факт – найменша, але чи найпростіша жанрова форма? У пошуках фактів (практична вправа) Складаємо факти. Аналітична стаття (правило побудови, логіка і фактаж, початок-кінець). Аналізуємо аналітиків (практична вправа).

Блок 4. Новина для громади. Що таке інформпростір і навіщо в нього втручатися? Канали донесення інформації. Як знайти колег «по нещастю» із іншої громади? Методи форматування інформпростору. Як визначити ареал поширення новини? Проблеми кордонів. Адміністративні, політичні, ментальні бар‘єри і кордони. Як їх долати в новині? Ньюсмейкер – це вже давно не професія,а діагноз Робимо новину (практична вправа).