Так чи звітуватимуть загальноосвітні заклади Херсону в єдиному форматі?

Круглий стіл. Фото - В.Гладкий

5 грудня у Херсоні пройшов круглий стіл за участі адміністрацій загальноосвітніх закладів, батьківських комітетів та громадських організацій, під час якого обговорювалось питання впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл.

До 1 грудня всі школи країни мали відзвітувати на своїх сайтах про надходження та використання бюджетних та позабюджтних коштів. Це рішення було прийнято під час зустрічі Міністра освіти та науки Україні Лілії Гриневич з обласними управліннями освіти, та керуючись новим Законом України "Про освіту".

Ми мали час провести моніторинг шкільних сайтів міста, аби побачити як звітують ті школи, що, не дивлячись на Наказ управління освіти Херсонської міської ради та Окреме доручення міського голови, за декілька місяців так і не розпочали користуватися Єдиною системою відкритих бюджетів шкіл (а таких більше половини). І як показав аналіз сайтів, 21% (12 шт) загальноосвітніх закладів взагалі не публікували звіти на  своїх сайтах. 

Андрій Жнивін, голова Центру досліджень суспільства відмічає:
Під час дискусій я назвав той факт, що 30 шкіл не захотіли і відмовляються впроваджувати систему - саботажем. Добре, я назву це ігноруванням розпоряджень керівника. Є Наказ управління освіти №185-т, в якому чітко прописано, що потрібно робити директорам. Я як людина, яка керувала різною кількістю людей в різних проектах, розумію, що якщо твої розпорядження не виконують, то їх саботують. Виникає питання. Виходить, що підлеглі начальника управління освіти зовсім не підкоряються своєму керівнику? Може хтось дасть мені точне визначення цього факту, може управління освіти прокоментує це?

Але що казати, якщо деякі школи навіть не виконують норми Закону України та ігнорують самого Міністра освіти.


Аргументів, щоб не користуватись Єдиною системою відкритих бюджетів шкіл, багато - від "незаконності самого дійства" до "недостатнього часу для того, щоб розібратися як Система працює".

Проте не всі школи міста відмовляються звітувати в єдиному уніфікованому форматі. Багато директорів відмічає, що Система навпаки спрощує їм роботу, та забирає лише 15 хвилин на місяць по роботі з нею.

На круглому столі управління освіти озвучило результати проведення "експертизи" Системи, яку вони "отримали в понеділок зранку з Києва". На жаль, впродовж понеділка і до сьогодні (вже пройшло 6 днів) нам результати цієї експертизи так і не надіслали. Про що можна зробити висновок, що гучне звинувачення нас про впровадження недосконалої недоробленої Системи - це всього на всього спроба дискредитувати нашу команду, що займається впровадженням системи у заклади освіти, перед журналістами та громадою.

З цього приводу Юрій Антощук, голова Фонду "об'єднання", каже:
На цій зустрічі було представлено так, що ми, нібито проігнорували ці рекомендації "експертизи" (які ми в очі не бачили). Нам озвучили 8 недоробок, які істотно ускладнюють використання системи, і які ми не виправили. Проаналізувавши всі зауваження, ми взяли 3 на усунення. Інші - смішні, і свідчать про те, що ті, хто проводив "експертизу" або взагалі не розбиралися з функціоналом Системи, або не володіють відповідним фахом для проведення справжніх експертиз.

Як приклад, Юрій наводить деякі з "недоробок". На сторінці звіту за використання коштів не працює кнопка "Надіслати". Але ця кнопка відноситься до коментарів. І, відповідно, якщо не вписати коментар до звіту, то і відправляти нема чого. Інша значна проблема - це те, що при виключеному JavaScript не працює меню Системи. Але це взагалі дивний коментар, адже у сучасному веб мало що будується без використання скриптів, а тим паче, що вся інформація у Системі відображується динамічно - від побудови графіку, до відображення даних.

Не дивлячись на дуже бурхливе обговорення під час зустрічі у вівторок, все ж питання чи звітуватимуть школи у єдиному форматі - залишається відкритим.

Більшість тих звітів, що зараз є на сайтах шкіл, які не використовують систему відкритих бюджетів - малоінформативні, а адміністрації посилають батьків до директора, "де є всі документи, які можуть їх цікавити". Проте, такий підхід, коли в усьому світі все йде до комп'ютеризації, виглядає як кам'яний вік. 

І ми сподіваємося, що батьки не будуть стояти осторонь, та прийматимуть активну участь у відстоюванні їх права на доступ до публічної інформації, а всі заклади освіти, підуть на зустріч, та розпочнуть впроваджувати інновації для всієї країни саме у Херсоні.

Адже з наступного року за підтримки Антикорупційної програми Європейського Союзу, ми плануємо розширювати географію впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл, та розпочнемо працювати у Дніпрі, Вінниці та Чернігові.

І ми вдячні нашим міжнародним партнерам Freedom House Ukraine та МФ "Відродження", які підтримують наші активні дії по вдосконаленню системи та впровадженню її у Херсоні.