Тижневий аналіз російської пропаганди у Херсонській області (17-23.09.22)

російська пропаганда Херсон


На тижні з 17.09-23.09.2022 велика кількість новин була з категорії “Референдум” (20%). На окупованих територіях було прийнято рішення про необхідність провести референдум про приєднання “звільнених Росією територій” (Херсонська, Запорізька області, ДНР та ЛНР). Росія підтримала таке рішення і пообіцяла одразу після рефередуму приєднати ці території до складу Росії.

Російські Телеграм-канали продовжують активно висвітлювати новини про “успіхи армії РФ” (17%). В новинах цієї категорії можна побачити матеріали про успішне розбиття ЗСУ, про велику кількість спаленої техніки, про влучні обстріли української інфраструктури, вихваляються наявністю іранських безпілотників. Категорія “Дискредитація ЗСУ” (9%) описує жорстокість ЗСУ, обстріли мирного населення з боку ЗСУ, великі втрати ЗСУ на полі битви. Ця категорія більше підкріплює попередню категорію “Успіхи армії РФ” .

Більшість новин категорії “Пропаганда” (9%) – про бажання херсонців приєднатися до Росії. Говорять, що після приєднання вони заживуть краще, що можуть повернутися до історичних джерел. Влада окупантів обіцяла, що не будуть проводити мобілізації після референдума, хоча зʼявилася новина, що чоловіки не мають права залишати область без дозволу.

Цього тижня зʼявилось більше погроз стосовно застосування ядерної зброї. Ситуацію викручують так, що Захід, НАТО або керівництво Києва провокує Росію зробити цей крок. Нагадують, що не треба забувати, що у Росії є ядерний потенціал.

В російських новинах зʼявляється більше ідей, що Росія вже воює не тільки з Україною. Тези з виступу Шойгу, які заполонили канали окупантів:
  1. Йде складна і велика робота, але військові виконують її з честю.
  2. Всі види озброєння виконують свою роботу. Ми сьогодні воюємо не стільки з Україною, скільки із Заходом. Захід постачає озброєння для України у великій кількості.
  3. В Києві сидить фактично західне військове командування, працюють більше 150 спеціалістів.
  4. Все частіше Україна використовує західну зброю для нанесення ударів по мирному населенню. В Україні мобілізовано майже 300 000 людей.
Також цього тижня ми побачили, що російські пабліки активно говорили про мобілізацію в росії та на окупованих територіях. «Розганяють» тему про те, що новини про мобілізацію викликали справжню паніку на Банковій.

Процентне співвідношення новин: