Тижневий аналіз російської пропаганди у Херсонській області (1-7.10.22)

пропаганда росії

Цей тиждень був непередбачуваним для армії РФ на Херсонському напрямку. Успіхи української армії впливали на інформаційний простір російських ЗМІ.

Більша частина новин – успіхи армії РФ. ЗМІ намагаються якомога більше показати силу, витривалість і професійність російської армії. В новинах описують вдалі й влучні відбиття атак і наступів ЗСУ. Демонструють відео з розбитою технікою, кожен день приводять великі цифри втрат української армії.

Продовжують звинувачувати українських солдат у тероризуванні населення ракетними ударами. Зараз ці звинувачення стають більш агресивними.  Звинувачують солдат ЗСУ у мародерстві, нанесенні ударів по цивільних обʼєктах, розстрілах мирного населення. Звинувачують у тих злочинах, які вони самі робили (вже доведених українською стороною) на окупованих ними територіях Київської, Сумської,  Харківської областей. Ці звинувачення зʼявилися після того, як ЗСУ звільнили населені пункти.

Тему мобілізації продовжують висвітлювати з позитивної сторони. Бути мобілізованим – це вчинок справжнього чоловіка, яким він має пишатися, - пишуть російські пабліки. 

Також писали про те, як після референдуму починається «інтеграція» життя на нових територіях з законами Росії. Починають роботу міністерство цифрового розвитку і масової комунікації, створюються слідчі органи, всі аптеки будуть підлягати ліцензуванню – відповідно положень Мінздраву РФ.

На початку тижня звинувачували владу України у тому, що вона зараз перебуває у ейфорії і не рахує людських втрат і відмовляється від перемовин з В. Путіним.

Вже наприкінці тижня російські ЗМІ агресивно звинувачували "режим Зеленського" у звірячих наказах розстрілювати і катувати мирне населення на звільнених територіях Херсонської області, або в обстрілі автобусу з мирним населенням. Починають говорити, що не будуть вести переговори з Зеленським (укротерористами).

Російські ЗМІ почали висміювати оптимізм і неадекватність одного з головних колаборантів, Кирила Стремоусова, що може говорити про певний розкол у керівництві Херсонської області. Ведучу роль зараз займає Володимир Сальдо. Він активно коментує події, виступає на російському телебаченні.

Пропаганда у Херсоні
Розподіл новин по категоріях

Заяви В.Путіна, які, на думку Росії, відображають відношення російської влади до України та впливу Західних партнерів на Україну:
 
“🔹 Конфликта с Украиной не было бы, если бы не попытки Украины и Запада разорвать историю;
🔹 На Украине возвеличивали возрождение неонацизма и прославляли Гитлера;
🔹 Запад старается использовать против России все что ни попадя, в том числе неонацизм на Украине;
🔹 РФ с уважением относится к украинскому народу, языку и никогда не допускала того, что допускает Киев к русскому языку;
🔹План развития новых территорий РФ должен быть комплексным, включая развитие инфраструктуры и образовательного процесса.”

Канал: Южный Регион /Новороссия