Тижневий аналіз російської пропаганди у Херсонській області (24-30.09.22)

пропаганда Херсон

Головна новина цього тижня - це референдум, який відбувся на всіх "звільнених територіях".  25% новин – про референдум. Протягом всього тижня російські ЗМІ писали про успішний перебіг референдуму, про велику явку, про присутність на референдумі європейських спостерігачів, про те, що весь процес проходить прозоро і відповідає міжнародним стандартам. Записували велику кількість відеозвернень від російських керівників, міністрів, політичних діячів, які закликали мешканців Херсонської області приймати участь у референдумі, повторюючи, що це "історичний момент". Також були відеозвернення від звичайних мешканців, які бажають приєднатися до складу Росії. Головні аргументи цих людей – безкоштовні медицина та освіта, низькі  комунальні тарифи.

У порівнянні з минулим тижнем зросла кількість новин в категорії "Дискредитація ЗСУ" (16%). Росіяни стверджують, що українська армія навмисно наносить ракетні удари по мирному населенню, намагається залякати, але офіційні українські джерела розповідають про точкові удари по скупченню ворога та ворожої техніки. Ще російські новини стверджують, що українська армія сама себе обстрілює. Прикладом є ранковий ракетний удар по колоні мирного населення в Запоріжжі 30.09.2022. 

Варто згадати і про новини з категорії “Успіхи армії РФ” (10%). В новинах цієї категорії росіяни продовжують вихвалятися своїми успіхами. Обстріли мирного населення вони описують, як влучне попадання по військовій інфраструктурі України, але з українських новин відомо, що частіше це обстріли мирного населення або цивільної інфраструктури, наприклад,  спальні райони в Миколаєві. 

Головна ідея новин в категорії "Дискредитація української влади" – це “українська влада мститься окупованим територіям за їх бажання приєднатися до складу Росії”. Цю невдоволеність, зі слів російських ЗМІ, Україна виражає в постійних залякуваннях і обстрілах мирного населення.

В новинах про мобілізацію (6%) розповідають про "справжніх чоловіків, які мають йти захищати цілісність країни, а не скиглити і тікати з країни". Таким чином ЗМІ хочуть запевнити читачів, що мобілізація - це нормально, природно, так чоловік може проявити себе, свою мужність.

З’явилось більше обіцянок про краще життя на окупованих територіях після входження в склад РФ, тому ми цього тижня виділили такі новини в окрему категорію "Обіцянки" (2%).

пропаганда Херсон