Звіт за результатами аналізу російської пропаганди за жовтень 2022

пропаганда у Херсоні

Представляємо вашій увазі аналіз російської пропаганди за жовтень 2022, націлений у першу чергу на жителів Херсонської області.

У звіті міститься аналіз близько 3000 публікацій тематичних російських Телеграм-каналів, загальна аудиторія яких складає 233 830 підписників, середній показник охоплення публікацій всіх каналів складає 190 100.

Детальний звіт доступний для завантаження за посиланням, нижче наведений короткий огляд аналізу.

Протягом першого тижня жовтня в російських новинах відчувалася напруга, але усіма можливими засобами пропагандисти намагаються знизити градус напруги, висвітлюючи незрозумілі успіхи російської армії на фронті, дискредитуючи українську армію та українську владу. Але з’являються новини з темами про складність ситуації на фронті і про те, що важко втримати лінію оборони, «хоча  російські солдати і будуть стояти на смерть». В той же час окупанти продовжують мріяти про наступ на Одесу та Миколаїв. 

Разом з тривожними настроями окупантів з’являється велика кількість новин про спокійне і мирне життя, проросійська влада заперечує відступ і вірить, що російська армія вистоїть.

Початок другого тижня жовтня для України видався вкрай важким. Росія здійснила масовані ракетні удари по мирним містам України та її критичній інфраструктурі. Всі ці удари в російських ЗМІ подаються як успіхи у війні. 

Цього тижня в російських ЗМІ почала з’являтися інформація про родини з Херсонської області, які вирушили відпочивати на найкращі курорти і це, як стверджує проросійське керівництво, не евакуація. 

Евакуація на початку тижня - це “можливість виїхати на відпочинок”, але наприкінці тижня, Сальдо В. звертається до влади росії з проханням про евакуацію мирного населення Херсонської області (правобережної частини Херсонської області) на територію Криму, або території рф. З цього моменту починається масова евакуація-депортація українського населення.

На третьому тижні жовтня тема евакуації – одна із головних в російських новинах. Окупанти вдаються до різних методів психологічного тиску та залякування, намагаються вивезти якомога більше людей на територію рф. Здійснюються масові телефонні продзвони та розсилаються СМС-повідомлення цивільному населенню, у тому числі і вночі, про необхідність евакуації.

Або щоб прискорити евакуацію, або для моральної підготовки населення до потенційного відступу російської армії, кількість новин у російських пабліках в категорії “визнання своїх невдач” досить висока.

пропаганда у Херсоні
На рисунку зображені слова, якими найчастіше російські Телеграм-канали називають українців. Частота використання певного слова позначається його розміром

Протягом четвертого тижня жовтня закінчилась евакуація мирного населення. Відомо, що з Херсона вивозять все: пам’ятники, міський архів, експонати та картини з херсонських музеїв та галерей, медичне обладнання, сільгосптехніку, громадський транспорт. Зачиняється велика кількість магазинів, аптек - але окупаційна влада стверджує, що місто продовжує жити звичайним життям.

В останні дні жовтня Сальдо В. розширив евакуацію і на лівий берег Дніпра в Херсонській області. Тепер евакуація має вже примусовий характер. А в пусті будинки заселяються російські солдати.

Більш детальна інформація з відповідними діаграмами – у звіті (pdf, ~ 2 Мб)