Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (22-28.10.22)

пропаганда у Херсоні

Протягом останнього тижня жовтня (22.10-28.10.2022) напруга в інформаційному просторі не спадає. Кожна сторона очікує активних дій. Серед мешканців Херсона: одні евакуюються на лівий берег Дніпра під керівництвом влади окупантів в пошуку кращого життя, інші залишаються і чекають на визволення. Є окупанти, які готуються до наступу. 

Цього тижня кількість новин суттєво менша (близько 500 публікацій опрацьовано, порівняно з понад 800 публікаціями минулого тижня).

Окупанти і далі продовжують очікувати наступу ЗСУ, але цього тижня такі новини мають заспокійливий характер. Пропагандують думки, що вони вистоять, отримають перемогу і всі люди, які були вимушені перебратися на лівий берег Дніпра та в різні регіони РФ, зможуть повернутись. Влада окупантів налаштована серйозно. Під керівництвом В. Сальдо з міста вивезли памʼятники Потьомкіна Г., Ушакова Ф.Ф, Суворова О.В., Маргелова В.М. Цікаво, що навіть мощі засновника Херсона князя Григорія Потьомкіна-Таврійського також вивезли. В цей період вивозили не тільки велику кількість людей, памʼятники але і багато медичних приладів, техніку, музейні експонати. Від  місцевих жителів відомо про  факти мародерства, вчинені армією РФ.

В Російських ЗМІ все більше схиляють людей до думки, що Україна не самостійна країна і повністю залежить від НАТО. Мабуть, росіянам простіше пояснити свої невдачі тим, що їх ворог набагато більше, ніж Україна. В той же час в новинах зʼявляється все більше інформації, що закордонні партнери не дуже задоволені ситуацією в Україні, і що вони мають наміри скоротити допомогу, тим самим в очах читача, роблять Україну “легкою здобиччю”.

На думку російських ЗМІ, українська влада навмисно відключає світло, приховує реальні втрати живої сили та техніки, неспроможна виконувати свої обов'язки і повністю залежить від США. Вважають, що якщо і проводити перемовини, то тільки з представниками Сполучених Штатів. 

Тема евакуації у російському медіа-просторі продовжується. На початку тижня зʼявлялись різні "впливові" особи і наполегливо радили залишати правий берег Дніпра у Херсонській області. Розповідали про людей, які вже евакуювалися і про те, як їх життя змінилось на краще. Брали інтерв'ю у тих, хто радий допомогти вимушеним переселенцям переїхати, створюючи привабливість евакуації. Окупанти намагалися заохотити евакуацію, пропонуючи грошову допомогу, або можливість отримати житлові сертифікати. Протягом тижня кількість херсонців, які евакуювалися, змінювалась від 20 тис до 70 тис. Реальна цифра наразі невідома.

“Переправа через Днепр в Херсоне пустая, работа по организации выезда жителей на левый берег Днепра в безопасные регионы России завершена.
Кто не успел, тот опоздал. Шутка, Херсон в любом случае останется русским, копыто свиноукров в него не вступит. “
Канал: Южный регион 

Новини про перемовини зʼявляються у кінці тижня і мають цікавий характер. Путін нібито і погоджується на перемовини, але виключно із США. При цьому вважає, що Україна - це вигадана країна. 

"Мы не дойдем до кризиса [подобного Карибскому], не могу себя представить в роли Хрущева, ни в коем случае. Мы готовы к решению вопросов", — Владимир Путин в выступлении на заседании клуба «Валдай». 
- Канал: Южный регион

“Покупка киевским режимом электроэнергии в Словакии приведёт к дальнейшему росту цен на энергоносители как для европейцев, так и для украинцев, но не даст желанной стабильности в работе энергосистемы Украины.
Путь к стабильности энергоснабжения иной. Надо признать правомерность требований России в рамках СВО и её результаты, отражённые в нашей Конституции. И тогда со светом наладится…”
Канал: Дмитрий Медведев 

Путин: те, кто реализует политику в Вашингтоне, могут очень быстро решить проблему Украины с помощью дипломатии - им надо только послать сигнал. ....Чтобы выйти из кризисов необходимо учитывать действительность и договариваться, иначе очень многих в мире ждет голод и темнота.
- Канал: Администрация Голой Пристани 

В Херсонській області після введення воєнного стану чоловікам, які залишилися, пропонують долучатися до лав так званої “територіальної оборони”, роблять акцент, що це обовʼязок кожного чоловіка. Офіційно не називають це мобілізацією. 

“У всех мужчин, которые остаются в Херсоне по собственному желанию, есть возможность вступить в отряды территориальной обороны”
 - Канал: Администрация Херсонской области

пропаганда у Херсоні