Що робити з будинками, які були підтоплені внаслідок підриву окупантами ГЕС

затоплені будинки в Херсоні що робити

Після підтоплення та сходження води, стіни та речі будинків впитали вологу та саму воду, яка насичена була хімікатами та речовинами з каналізації, цвинтарів, містила інші небезпечні для життя сполуки та елементи. Це отруйна вода, і вона за декілька тижнів увібралася в усі поверхні.

Виникає питання що робити, як правильно дезінфікувати стіни, підлогу, стелю підтоплених будинків?

Ми звернулися з цим питанням до архітектурно-дизайнерського бюро Олексія Бреусу, і керівник із командою розробили покрокові інструкції.

Коротка вижимка що ж робити і в якій послідовності з підтопленими багатоповерхівками в Херсоні (і не тільки) наводимо нижче:

1. Провести огляд території навколо підтопленої будівлі – перевірити чи немає вимоїн, просідань чи зсувів ґрунту. 

2. Провести огляд будівлі - переконатися що конструкції будинку не ушкоджені та не складають потенційної небезпеки для перебування та проживання в ній людей. Огляд несучої конструкції на предмет тріщин та характеру їх розкриття.

3. Після повної відкачки води з приміщення необхідно переконатися, що вода відсутня в середині конструкцій стін та підлоги. Доведеться демонтувати оздоблення, стяжку, утеплення підлоги, так само, як і гіпсокартон, вагонку, штукатурку та інші шари на стінах, щоб осушити основну несучу конструкцію. Крім того, в разі затоплення міжповерхового перекриття між підвальним та першим поверхами, важливо вивести можливу воду з пустот плит (зробивши відповідні отвори в них).

4. Прибрати та очистити від бруду та всього, що нанесла вода, всі поверхні. Тобто необхідно усунити з поверхонь конструкцій (цегляних стін, бетонних фундаментів, ФБС блоків, газоблоку тощо) всі-всі видимі залишки бруду принесені водою.

5. Осушення всіх приміщень. Перш ніж проводити дезінфекцію - необхідно прибрати надлишкову вологу. Тут у нагоді будуть різні інструменти та методи (осушувачі, теплові гармати, вологоабсорбуючі матеріали тощо).

6. Проведення антисептичних заходів проникної дії – обробка всіх поверхонь, що були підтоплені і вище, антисептичними засобами для знезараження та знищення небезпечних речовин. Головна задача - забезпечити захист конструкцій на максимальну глибину від розвитку грибкових та пліснявих утворень. І тут важливо використовувати ті чи інші дезінфікуючі засоби, в залежності від типу поверхонь, які будуть оброблятися. 

7. Далі йде гідроізоляція поверхонь та усунення запахів.

Більш детально радимо переглянути в записі нашу розмову з Олексієм Бреусом, а також ознайомитися з документом, який розробив Олексій з командою саме для наших будинків.

Не ігноруйте, і не перескакуйте кроки - від цього може залежати ваше життя та життя ваших близьких.