ISV - Активні громадяни про візит до Великобританії


26 листопада - 3 грудня 2016 відбувся освітній навчальний візит до Об’єднаного королівства Великобританії і Північної Ірландії за участю активістів з семи країн світу (Великобританія, Пакистан, Бангладеш, В’єтнам, Польща, Мексика, Україна).  Херсонська активна громадянка, наша випускниця програми "Active Citizens" Анастасія Климентенко також взяла участь у візиті, і ділиться з нами своїми враженнями.

Найперше, що вразило, це атмосфера. Учасники не були знайомі раніше, але з перших хвилин встановилася дружня, тепла, привітна атмосфера. Цьому, скоріше за все, сприяло те, що всі брали участь у тренінгах в рамках програми Британської Ради «Активні громадяни». Кожен з учасників має досвід реалізації проектів соціальної дії. 

Учасники міжнародного навчального візиту

Перші два дні візиту було присвячено тому, що учасники ділилася досвідом, розповідали свої історії успіху. Учасники також презентували свої країни. Була можливість і спробувати національні смаколики, і дізнатися про державний устрій та виклики в суспільстві. 

Найважливішим після презентації стало усвідомлення того, що в різних куточках світу перед людьми виникають схожі виклики та завдання.

Справжньої родзинкою заходу стало відвідування парламенту. І не лише для екскурсії. Учасники візиту зустрілися з членами парламенту (Патрік Греді, баронеса Морабік, Флік Драммонд), обговорили питання, які хвилюють. 

Учасники з Патріком Греді

Спілкуючись з Патріком Греді, учасники дізнались, які змінами у майбутньому Патрік вважає першочерговими. В першу чергу, член парламенту звернув увагу на необхідність прогресивного бачення у всіх сферах. Він також наголосив, що впроваджувати зміни – це виклик, і тут необхідні сміливі рішення. На думку Патріка, суспільству необхідні зміни в сфері освіти, налагодження комунікації між людьми з різними переконаннями та досвідом. Також він звернув увагу на роль медіа, адже саме через ці канали транслюється бачення майбутнього будь-якої держави 24 години на добу

Після цього учасники поїхали з візитом у менші громади. Настя була членом групи, яка відправилась у місто Блекборн на півночі Англії. 

Група у Блекборні

За три неповні дні в Блекборні група ознайомилась з діяльністю державних, громадських, волонтерських організацій, які працюють в різних напрямках. Це і початкова школа, і кафе-соціальне підприємництво, і хоспіс для хворих на невиліковні хвороби, і молодіжна організація. Поспілкуватися з представниками цих організацій, дізнатися про особливості їх роботи стало дуже важливим елементом візиту для всіх учасників. Крім того, в Блекборні ще відбулась дружня зустріч з мером за вечерею.

"Під час відвідування різних організацій у Блекборні я звернула увагу на те, що всі говорили про людську гідність. - ділиться враженнями Анастасія Климентенко. - Наприклад, у Банку їжі (Foodbank) крім видачі їжі малозабезпеченим, недорого продається одяг (щоб людина мала змогу обирати, оплатити з власної кишені покупку), працює кафе (де всіх гостей пригощають обідом та гарячим чаєм), діє комп’ютерний клас  (де проводять тренінги з комп’ютерної грамотності). Людська гідність – одна з головних цінностей в організаціях і ніяка діяльність не повинна її принижувати. Вкотре отримала підтвердження важливої істини: все (будь-яке спілкування,  захід чи проект) має починатися з поваги учасників один до одного"

В кожній організації українська делегація зустрічала волонтерів. Людей, які присвячували свій час справі, не вимагаючи нічого натомість. 

"Наші спостереження підтвердив мер, - каже Настя. - Крім часу, люди також активно беруть участь у місцевій благочинності. Завдяки участі звичайних людей вдається збирати гроші на важливі міські проекти".

Анастасія Климентенко, Херсонська випускниця програми "Активні громадяни"

Дуже популярним в Блекборні є соціальне підприємництво. У Cycle roots активним громадянам розповіли про головну ідею бізнесу - прийом  зламаних велосипедів, їх ремонт та продаж за низькою ціною. А також поділились історіями про організовані благодійні велопробіги, заїзди та акції. В іншому кінці міста, відвідуючи спортивний центр, учасники дізналися, як функціонує кафе, при якому вирощують овочі на власному городі. А в кафе BB1 for life з активістам поділилися досвідом, як поєднувати роботу з творчістю, продаж кави за допомогою оточуючих.

Коли учасники повернулись з візитів в громади, було продовжено спілкування про програму Активні громадяни. 

"Я з впевненістю говорю, що цей візит – це безцінний досвід, - натхненно розповідає Настя. - Завдяки візиту у мене розширився кругозір, з’явилися нові друзі. Я дізналась багато нового, про що ще хочу подумати, проаналізувати та дізнаватися ще більше".

Міжнародний візит проходив в рамках програми Британської Ради "Активні громадяни". Всі наші випускники програми, які мають досвід реалізації проектів соціальної дії, приймають активну участь в заходах програми, можуть бути рекомендовані нами на участь в подібних заходах - національних або міжнародних навчальних візитах як по Україні чи Великобританії, так і в інші країни, де програма функціонує.