Громадськість говорить


Херсонський медіа канал TV Union та Фонд "Об'єднання" розпочинають медіа проект "Громадськість говорить", в рамках якого планується проведення онлайн програм-інтерв'ю з представниками Херсонських громадських організацій та благодійних фондів, а також організації ряду тренінгів з Інтернет технологій для активних громадян. 


Актуальність та ідея проекту "Громадськість говорить"


У 2013 році в Україні проводилось соціологічне дослідження(1), в рамках якого було здійснено опитування громадян щодо їх позиції відносно активної громадської діяльності. Як показало дослідження, до активної громадської діяльності у травні 2013 року було залучено всього 8,1% опитаних, в порівнянні з червнем 2008 року - 11,6% (на 3,5 % менше).

Великою проблемою є те, що народ не бажав вступати до різного роду громадських організацій, і це видно по показникам дослідження. Довіра населення до громадських організацій і бажання приймати участь у її діяльності була досить невелика

По даним іншого дослідження(2) серед українців, на питання «Чи довіряєте Ви громадським організаціям?» - позитивну відповідь дало 26,9% опитуваних (червень 2008 року), а у березні 2013 року позитивну відповідь дало вже 39,5%. Рівень недовіри громадян зменшився: з 73% у червні 2008 року до 60,4% у березні 2013 року.

Ті події, що наразі проходять в Україні певним чином здатні підвищити рівень громадянської свідомості та громадської участі українців у вирішенні проблем свого регіону. Виходячи з цього, з'явилась ідея надати Херсонцям можливість познайомитись із активними громадськими організаціями та благодійними фондами міста.

Кількість учасників недержавних громадських організацій, що могли б ефективно впливати на розбудову демократичного, громадянського суспільства, можливо, саме зараз може збільшитись.


Технологія реалізації проекту


Тільки у Херсоні офіційно зареєстровано понад 400 громадських організацій та близько 100 благодійних фондів(3). Звісно, активними серед них є всього кілька десятків. Ми будемо намагатися залучити до наших онлайн програм якомога більше діючих об'єднань, з метою висвітлення їх діяльності та знайомства з ними херсонців.

Програми будуть транслюватись на нашому медіа каналі на цьому сайті, у YouTube та Google+. У режимі реального часу глядачі зможуть ставити питання гостям ефірів - керівникам організацій та фондів - та отримувати відповіді.


Навчання по роботі з Інтернет технологіями


Також в рамках проекту ми плануємо провести 5 тренінгів для зацікавлених осіб по роботі з YouTube та Google Hangouts, Google+, Google Maps, Blogger та OnaData. Більш детальна інформація буде опублікована пізніше на наших сторінках у Facebook та Вконтакті.


---
(1) - дослідження проводилось соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 17 по 22 травня 2013 року. 
(2) - дослідження проводилось соціологічною службою Центру Разумкова з 1 по 6 березня 2013 року
(3) - згідно даних Головного Управління юстиції у Херсонській області