Пам'ятник Вандалізму, або люди з первісним світоглядом

"Кто людям помогает лишь тратит время зря
Хорошими делами прославиться нельзя"
- пісенька старухи Шапокляк


В парку "Казений сад" вкрали лавку, що була встановлена влітку цього року власними зусиллями херсонської молоді.

Влітку цього року, дві активні громадянки, Анастасія Климентенко та Юлія Власенко, вирішили зробити більш комфортним для відпочинку людей один із найстаріших рукотворних парків у місті "Казений сад", що був заснований ще у XVIII ст. 



Дівчата змогли заручитись невеличкою підтримкою з боку програми "Активні громадяни" Британської Ради, за кошти якої виготовили лавки та урни для сміття, що були встановлені на головній алеї парку. Головною метою проекту для Юлі і Насті стало формування екологічної культури та відповідального відношення до навколишнього середовища.

Жителі Шуменського мікрорайону (в якому розміщується Казений сад) дуже раділи, що у парку з’явились нові лавки з урнами та комфортне місце для відпочинку. І наче всі були задоволені. Але...


Але на початку грудня однієї з лавок не стало, її вкрали. Дівчата звернулися в поліцію, написали заяву. Крім того, на місці лавки було встановлено Пам’ятник Вандалізму.

Своїми думками поділилась Юля: « Цей випадок, на жаль, не поодинокий для Херсона. Виникає питання: навіщо це робити? Адже ми всі хочемо жити у хороших умовах, хочемо, щоб вулиці були чистими, а громадські місця відпочинку – комфортними. Страшніше за все – не сама крадіжка, а ставлення людей до міста, у якому вони живуть. Єдине, чим можна себе втішити у цій ситуації – надія, що призначення лавки не закінчилось, просто зараз вона перемістилась на приватне подвір’я».


«Була шокована, коли лавки не виявилося на місці. Відразу переповнили розчаручання, сум, і навіть злість, - ділиться своїми почуттями Настя. - Був варіант зробити вигляд, що нічого не сталося, і забути про цю ситуацію. Але подумали з Юлею, зібралися, встановили Пам’ятник Вандалізму. Сподіваємо таким чином вкотре звернути увагу херсонців на цю проблему. Нас дуже підтримали ті, хто був на урочистому пікніку в парку в травні, наші друзі. Я впевнена, що добра навколо і хороших людей більше, ніж вандалів».

Щоб вкрасти лавку, необхідно немало докласти зусиль. І невже люди не бачать абсурдності своїх дій, адже кожен хоче жити краще, у суспільстві де один одного розуміє, допомагає та поважає, проте, чомусь люди в першу чергу чекають цього від інших, але не від себе.

Вкрадена лавка - це дуже показово. Це ставлення людей до того, до чого вони не мають відчуття приналежності. Є вони, а є інші. Є їх власні потреби, а є потреби інших. Люди без усвідомлення власних ідентичностей роз'єднані та одинокі. Їх дії та їх мислення лише направлені на деструктив. А в цьому напрямку розвитку не має.

Ми сподіваємось, що ті люди, хто це зробив, усвідомлять абсурдність своїх дій, і зроблять висновки, що відповідають зрілій, а не первісній людині.

Коментарі