У Херсоні вже вдруге пройшов з'їзд засновників гіперлокальних медіа в Україні


4-6 травня 2017 у Херсоні пройшов II Всеукраїнський Форум гіперлокальних ком'юніті медіа, який зібрав 35 учасників з різних областей України, - громадських журналістів, засновників гіперлокальних медіа у своїх громадах.

Всі учасники - випускники трьох Шкіл гіперлокальних ком'юніті медіа, які проводить в Україні Фонд "Об'єднання" з 2015 року. Особливість таких медіа - активне залучення громади, де медіа функціонує до його роботи, а також спільне відстоювання інтересів самої громади.


Успішний досвід учасників, який був представлений на Форумі, свідчить про те, що такий формат медіа здатен активізувати локальне ком'юніті іноді навіть краще, ніж громадські організації та об'єднання. Аматорськи створені сайти, які не завжди підпадають під сучасні тренди дизайну, все ж виконують свої функції, та здатні впливати на локальні зміни.

Наприклад, сайт, який був створений за результатами III Школи гіперлокальних медіа, "Кремінщина інша" (м. Кримінна, Луганської області), надає альтернативну незааганжовану інформацію щодо ситуації у районі від наявних інформаційних порталів (які в більшості випадків є підконтрольними місцевій владі), а також намагається висвітлювати ситуації, пов'язані із використанням бюджетних коштів. Завдяки діяльності сайту на офіційному сайті Кремінської міської ради, розпочали розміщувати інформацію щодо проектів, які виконуються за рахунок місцевого бюджету (до цього, подібна інформація не висвітлювалась).

Під час Форуму також проходив 18-годинний БарКемп з майстер-класами

Сайт "Татусі та діти" (також результат роботи випускниці III Школи гіперлокальних медіа), підійшов комплексно до розвитку Чигиринського району. Вивчаючи історію району, базуючись на свідченнях старійшин сел, які ще пам'ятають часи довоєнні, сайт дає змогу по-іншому подивитись на деякі історичні події краю, а також налагодити діалог між молоддю та старшим поколінням. Крім того, сайт у перспективі покликаний залучати туристів то Чигиринського краю до спеціально розробленого туристичного маршруту.

Діяльність медіа у селах, насправді, є болючою темою, бо Інтернет там не завжди є доступним, а окрім комунальної газети, майже немає інших джерел інформації. Тому, часто актуальним є створення саме друкованого місцевого видання, але на нього, як правило, учасники не мають коштів. Так, наприклад, одна з наших випускниць, коментує складність залучення громади с. Ярова, Донецької області, до створеної групи у ВКонтакті, саме через відсутність централізованого Інтернету в районі. Наразі йде пошук ресурсів для створення невеличкого періодичного видання у селі.

Для налагодження комунікації між всіма випускниками за три роки, під час Форуму було організовано похід в Олешківську пустелю

У депресивному місті Мирноград, де, як кажуть наші випускники третьої школи, "єдине місце, де молодь може працювати - це шахти", також було створено ком'юніті медіа "Громадський простір". Більш активна робота ними проводиться саме у соціальних мережах по залученню молоді до спільних дій у розвитку власного міста. Завдяки постійній роботі, команда Громадського простору налагодила контакти з рядом організацій, місцевим бізнесом та владою, що дає свої плоди - нові можливості працевлаштування та самозайнятості молоді за межами шахт.

Щодо працевлаштування, то цією темою для переселенців також зайнялись наші випускники Школи 2016-2017, створивши Інформаційний центр для переселенців, та Центр пошуку роботи. Адаптаційні та навчальні послуги для молоді надають ще два центри переселенців, ресурси яких вдосконалювались під час нашої 3-ї Школи гіперлокальних медіа: АКцентр (наразі дислокується у Харкові) та Майстерня (м. Бахмут). Типові інформаційні ресурси були запущені у Луганській області - у м. Сватове та Новопскові.

Під час Форуму учасники додатково отримали практичні навички по SEO-оптимізації, веб-аналітиці, монетизації ЗМІ, грантовому фандрейзингу, факт-чекінгу, візуальній комунікації та роботі з публічними реєстрами

Випускники першої та другої Шкіл гіперлокальних медіа також ділились своїм досвідом, які за два роки закріпили позиції у своїх громадах в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій та Черкаській областях.

Так, портал "Твій депутат", що був запущений у Білгород-Дністровську ще у час проведення Першої школи гіперлокальних медіа, виступає єдиним агрегатором інформації про всіх депутатів, сесії, рішення міської ради тощо в місті, яку можуть використовувати як жителі, так і місцеві ЗМІ для журналістських розслідувань.

Одеський молодіжний журнал PROActive вже завоював прихильність молоді не тільки в Одесі, але й за її межами. Команда журналу перша серед наших випускників, хто офіційно зареєстрував себе, як друковане видання, а також провів успішну краудфандингову кампанію, зібравши більше 22 тисяч гривень.

Клуб "Здорова сім'я", що також базується в Одесі - ще один ресурс, який є аполітичним, та пропагує традиційні сімейні цінності та здоровий спосіб життя. 

Головною метою Форуму було - обмін досвідом між учасниками та налагодження співпраці

До речі, більш націленим на сім'ю, а саме на мам та пап Черкас - є видання KidsSpace, яке також досягло немалих результатів за рік свого існування. Так, створивши справжнє ком'юніті навколо себе, KidsSpace відстояло відкриття та ремонт дитячої лікарні у місті.

Випадки такої активізація локальної громади та спільне відстоювання прав - важлива складова ком'юніті медіа, і прикладів серед наших випускників вже немало. Приклад тому також є боротьба громади Нового Розділу (Львівська область) з Львівським сміттям, яке намагались незаконно вивозити у місто. Проте городяни змогли домогтися заборони цих дій завдяки діяльності видання RazomTV (створене випускником 2-гої Школи гіперлокальних медіа).

Молода команда видання sMYc, яке висвітлює культурне життя Миколаєва, Інтернет-радіо "Солянка" з м. Дніпро, яке має не тільки велику команду, але вже й приміщення, а також найвпливовіше видання Полтави "Полтавський Ліхтар", мають величезний успішний досвід PR та просування їх медіа як у соціальних мережах так і поза ними офлайн, про що команди й ділилась з іншими випускниками під час Форуму в Херсоні.

Херсонщина також не пасе задніх у цьому полі гіперлокальних медіа, і тому Білозерка.Інфо та Лазурне.Інфо - вже мають успішний досвід як впливу на місцеву владу, так і власне залученню місцевої громади до активних дій.

Ще одним цікавим кейсом є також створений минулого року Портал профсоюзного навчання у Харкові. Як виявилось, подібний портал, який акумулює в собі навчальні методики профсоюзів та інформацію за десятиріччя, є не тільки єдиним в Україні, але й першим на території всього пост радянському просторі.

Географія діяльності гіперлокальних медіа в Україні наших випускників

Загалом, якщо говорити про результати Школи гіперлокальних медіа, то за три роки існування, наші випускники створили 34 нових гіперлокальних медіа у 25 населених пунктах України. Переважна більшість з них активно веде роботу в своїх громадах.

Наша робота у цьому напрямку не завершується, і все більше ми отримуємо листів щодо співпраці з усієї України та за її межами. Так, тема ком'юніті медіа є дуже актуальною і для Молдови, особливо зараз, перед запланованими парламентськими виборами та активною Російською пропагандою (через що нас було запрошено до спільного подібного проекту з боку Молдавського національного університету). Також, ми плануємо активну роботу продовжувати і в Україні, зокрема, і серед переміщених українських вищих навчальних закладів, про що також була досягнута домовленість із Українським Координаційним центром переміщених ВНЗ.

Попереду дуже багато роботи як у сфері навчанні нових учасників Школи гіперлокальних медіа, так і по налагодженню комунікації між всіма випускниками, тим самим вибудовуючи мережу активних громадян, які здатні діяти локально, та впливати глобально.

II Всеукраїнський Форум гіперлокальних ком'юніті медіа проводився нашим Фондом в рамках програми "Громадський голос Сходу" за підтримки Посольства США в Україні.

Коментарі