ISV 2018 - активні громадяни Херсонщини про візит до Великобританії

Учасники Міжнародного навчального візиту до Великобританії 2018
3-10 лютого 2018 року відбувся міжнародний навчальний візит у Великобританію по програмі "Активні громадяни" Британської Ради, в якому прийняв участь наш фасилітатор зі Скадовська Артем Костюченко. 

Учасники з 15 країн світу (Великобританія, Пакистан, Бангладеш, Бірма, Індонезія, Індія, Польща, Бразилія, Україна, Єгипет, Ефіопія, Марокко, Судан, Румунія, Литва) ділилися досвідом реалізації проектів соціальної дії, знайомились з діяльністю випускників та партнерів програми у Великобританії, та дізнавались про місцеву багатонаціональну культуру.
"Враження від участі в міжнародному навчальному візиті неймовірні. Перші три дні проходили в гоелі Селсдон Де Вере у передмісті Лондона. Перші знайомства з учасниками та їх проектами встановили теплу, дружню та робочу атмосферу, стало зрозуміло що обмін досвідом реалізації проектів у різних країнах буде чи не найголовнішою частиною цього візиту". - ділиться своїми враженнями Артем. 
Перший день програми був присвячений презентаціям країн учасників та нетворкінгу. 15 різних презентацій - 15 прекрасних культур і безліч цікавих проектів направлених на вирішення локальних проблем в цих країнах.

На зустрічі з лордом Полом у Лондоні
У другий день учасники зустрілись з представниками будинку Парламенту та Лордів, що знаходиться у центрі Лондона, та мали змогу поспілкуватися з лордом Полом, який у 1966 році переїхав до Великобританії з Індії та побудував свій успішний бізнес у цій країні. Особливою темою обговорення з лордом Полом стала тема ролі Великобританії у війні між Україною та Росією. 

Третій четвертий та п’ятий день були заплановані як подорож п'яти груп учасників до різних громад по всій країні.
Артем відмічає: "Третього дня ми поїхали відвідати громаду до одного з районів Лондона в благодійну організацію Shoredich Trust, яка має власний офіс, коворкінг і ресторан як проект соціального підприємництва. Нам показали та розповіли про цю модель роботи громадських організацій. Питань було багато, і розмова була довгою, бо саме ця модель роботи організації цікавила нас найбільше. А ввечері у нас була змога вжитися у роль британської домогосподині та приготувати собі збалансовану, корисну вечерю самостійно з традиційних продуктів :)"

Артем Костюченко, фасилітатор зі Скадовська, учасник ISV 2018

Четвертий та п'ятий дні були насичені на зустрічі та знайомства: учасники відвідали молодіжний центр громадської організації Свіфт, зустрічались з представниками активної молоді, радниками муніципальної влади, представниками організацій партнерів, провели гастротур по місцевим кафе, засновниками яких є люди що переїхали з інших країн.

Шостий день був повністю присвячений обміну досвіду та враженнями учасників груп, відвідавших інші громади Великобританії.

"Багато вражень, ще більше досвіду та знань, які допоможуть краще розуміти проблеми в своїх громадах, та глобальні наслідки, як результат впровадження проектів для громади - це те, з чим я повернувся додому, - каже Артем Костюченко. - Один з учасників відповідаючи на питання що заберу я з собою додому відповів: "Коли я прилетів до Лондона з Судану я відчував себе чужинцем тепер після 6ти днів програми я відлітаю назад знаючи що тепер я частина великої сім’ї""


Це вже третій візит активних громадян з Херсонщини до Великобританії в рамках програми "Active Citizens". Нагадаємо, що минулого року, наша випускниця також відвідала Пакистан.