У Святогірську пройшов III Всеукраїнський Форум гіперлокальних ком'юніті медіа


25-27 травня 2018 у Святогорську, Донецької області пройшов III Всеукраїнський Форум гіперлокальних ком'юніті медіа, на який приїхали десятки засновників локальних медіа з південних, центральних і східних регіонів України.

Вже традиційно, по закінченню чергової Школи гіперлокальних ком'юніті медіа, Форум збирає всіх активних випускників Школи з 2015 року для обміну досвідом, налагодження партнерства та подальшої співпраці між містами.

В цьому році більшу частину учасників склали громадські журналісти з Донецької та Луганської областей, а також студенти переміщених ВНЗ, які в 2017-2018 році розробляли свої молодіжні медіа.

Крім громадських журналістів, були також кореспонденти з Всеукраїнською газети "День", 112 каналу, а також гостем Форуму став відомий режисер і сценарист, кореспондент Радіо "Свобода" в Криму Валерій Балаян (одна з його останніх гучних робіт - документальний фільм "Who is Mr . Putin"), який розповідав про реалії роботи журналістів в Криму у наш час, і про ущемлення прав кримських татар.

Inna Dubinsky з BBG про локальні медіа у США

На запрошення організаторів, на Форумі в форматі онлайн виступила з презентацією Inna Dubinsky, з Національного агенства США Broadcasting Board of Governors, в мережу якого входять Голос Америки, Радіо "Свобода" та інші видання з усього світу. Інна розповідала про особливості розвитку, монетизації та роботу з аудиторією гіперлокальних медіа в США.

Особливо обговорюваною темою стала презентація Бориса Кудара про досвід Миколаївського центру журналістських розслідувань створення інтерактивної гри-розслідування незаконної роздачі депутатами та головою сільради землі на Кінбурнській косі.

Представники Школи медіа патріотів, яка стала партнером Форуму в цьому році, презентували учасникам розроблену методику міфодізайна, яка дозволяє максимально критично аналізувати медіа матеріали і складати контент.

"Не дивлячись на те, що кожен рік Форум відвідує все більше людей, все ж в цьому році очікувалося більше учасників. Тут зіграло особливу роль місце проведення - Донецька область (попередні два форуми проводилися в Херсоні). Як виявилося, навіть серед медіа активістів є люди, які побоюються відвідувати Донецьку область, не дивлячись на те, що від Святогорська до найближчого блок-посту десятки-десятки кілометрів. І саме з цієї причини, важливо було організувати Форум в цьому році тут: щоб показати, що війна йде не на всій території Донецької області, що тут також є життя ", - зазначає Юрій Антощук, організатор Форуму.
Крім виступів учасників, під час Форуму було організовано похід в крейдяні печери і Святогірську лавру, як елемент тімбілдингу, а також проведена сесія командного напрацювання спільних проектів і рішень існуючих проблем локальних медіа в форматі світового кафе.


III Всеукраїнський Форум гіперлокальніх ком'юніті медіа проходив в рамках проекту "Громадський голос Сходу", який реалізує Фонд "Об'єднання" і Координаційний центр переміщених ВНЗ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, а також в цьому році Форум додатково підтримав Британська Рада в Україні в рамках програми "Активні громадяни". Сам Форум проходив на базі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.