У Добропіллі та Костянтинівці обговорили питання впровадження OpenSchool

Презентація OpenSchool у Костянтинівці

10-11 січня у Костянтинівці та Добропіллі відбулись публічні презентації Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл для управлінь освіти, загальноосвітніх закладів та батьківських комітетів.

Як завжди, ми отримали багато питань щодо функціональності системи, її можливостей та завдань. Система дозволяє закладам освіти виконувати норми ЗУ "Про освіту" та ЗУ "Про доступ до публічної інформації", та підвищувати рівень довіри між батьками та адміністраціями шкіл. Через дискусію з учасниками презентації, ми отримали також рекомендації як зробити систему більш зручною, та побажання щодо наявного функціоналу.



В обох містах жодна школа ще не має фінансової автономії, і це спричиняє багато питань від місцевих управлінь освіти щодо автоматизації публікації даних бюджетних витрат по школам у системі. Також, не дивлячись на те, що у найближчі роки школи мають отримати автономію, з тим з'являється багато інших проблем та занепокоєнь з боку директорів шкіл та управлінь. Наприклад, закриття деяких закладів через їх дотаційність, збільшення навантаження за персонал тощо. Ці фактори на місцях також впливають на прийняття рішення чи користуватися системою чи ні, але всі згодні з тим, що звітування перед громадою має бути максимально спрощеним та доступним.

Презентація OpenSchool у Добропіллі

У Костянтинівці вже декілька шкіл виявили бажання підключитися до системи, а в Добропіллі готують меморандум про співпрацю. Нагадаємо, що у Донецькій області вже два міста централізовано запроваджують Єдину систему відкритих бюджетів в усі школи та садочки: у Дружківці та Краматорську.

Коментарі