У 7 містах Донецької області пройшли семінари OpenSchool


З 17 по 24 лютого у 7 містах Донецької області пройшли семінари по використанню Єдиної системи відкритих бюджетів закладів освіти для директорів та педагогів місцевих шкіл.

Освітяни Слов'янська, Краматорська, Дружківки, Костянтинівки, Маріуполя, Бахмута та Авдіївки активно обговорювали питання фінансової прозорості закладів освіти та вимоги ЗУ "Про освіту", зокрема ст. 30, де чітко прописані що саме має публікуватися на сайтах шкіл та засновників.

Слов'янськ, Костянтинівка, Краматорськ та Дружківка ще минулого року приєдналися до Системи OpenSchool та частково наповнювали базу даних своїми звітами. Після оновлення функціоналу Системи завдяки підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, були проведені повторні семінари для відповідальних осіб на місцях.


Як виявилось, досі існує багато незадоволень з боку директорів шкіл до Міністерства освіти та високопосадовців, які, за їх словами "не сприяють залученню коштів у школи у достатньому об'ємі, а звітування є додатковим навантаженням на персонал школи". Дуже часто, обов'язки по публікації звітів, веденню шкільних сайтів покладаються на вчителів інформатики чи інших педагогів, які не отримують додаткову плату за таку роботу. В той самий час, Закон зобов'язує школи публікувати такі звіти, але не роз'яснює де брати на це ресурси.


В той же час, відповідальність за невиконання ЗУ "Про освіту" покладається саме на директорів шкіл, а тому, за невиконання відповідних пунктів Закону, до відповідальності можуть бути притягнуті саме директори.


Бахмут та прифронтова Авдіївка - нові міста, які виявили бажання підключитися централізовано до Системи OpenSchool задля прозорого звітування закладів. Проте, як часто буває, місцеві управління освіти виступають проти підключення, аргументуючи це тим, що "при централізованій бухгалтерії розбити платежі неможливо, а тому і автоматизоване зчитування платежів з E-data, майже неможливе".

Проте, над цим вже працюють у спеціально створеному експертно-консультативному комітеті з питань розвитку сфери освітніх інформаційних систем при Міністерстві цифрової трансформації України, куди увійшли засновники OpenSchool Юрій Антощук та Андрій Жнивін. До кінця року мають розробити кроки по присвоєнню унікальних ідентифікаторів закладам, створенню єдиної бази даних освітніх закладів, і розділення платежів відповідно до ідентифікаторів, що покращить прозорість фінансування закладів в Україні.