Школа очима батьків: громадське сприйняття якості надання загальноосвітніх послуг в Україні

Школа очима батьків - дослідження

З 2015 року ми працюємо в напрямку запровадження Єдиної системи відкритих бюджетів в українських освітніх закладах задля підвищення прозорості фінансування їх потреб, а також зниження напруженості між батьками та адміністраціями. Цифрові технології допомагають нам у цій нелегкій справі. Наразі понад 600 закладів освіти з 30-ти населених пунктів України зареєстровані в системі OpenSchool і звітують перед громадою щодо отримання та використання бюджетних і позабюджетних коштів.

За останні декілька років ми провели більше 200 зустрічей, презентацій та семінарів у понад 25-ти населених пунктах України, на яких загалом були присутні понад п’ять тисяч осіб. Чим більше ми спілкуємося з батьками, директорами та управліннями освіти в різних містах України, тим більше ми стикаємося з проблемами, які тягнуться ще з дев’яностих. Ми також спостерігаємо за тим, як виникають конфлікти на різних рівнях: учні – батьки – учителі – директори – установи управління освітою, як зростає невдоволеність батьків освітнім процесом у школах, як знижується їхня довіра до вчителів. Останні ж своєю чергою перебувають під додатковим тиском із боку громадськості та керівництва.

Навіть забезпечення школи 100%-м державним фінансуванням усіх потреб уже сьогодні не вирішить усіх проблем, які існують в освітній сфері. Адже проблеми – не тільки в грошах чи в їх відсутності. Щоб подивитися на ситуацію більш широко, ми вирішили дослідити ставлення батьків, чиї діти навчаються в загальноосвітніх школах України, до сучасної системи освіти.

Вашій увазі пропонуються результати всеукраїнського дослідження «Громадське сприйняття якості загальноосвітніх послуг в Україні», яке проводилося на замовлення нашого Фонду «Об’єднання» за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

️ Як оцінюють якість шкільної освіти батьки?

️ Чи вважають батьки що школи дають достатньо знань для успішного проходження ЗНО?

️ Як оцінюють батьки якість освітніх послуг у школах?

️ Чи довіряють батьки вчителям, директорам, відділам освіти, громадським діячам?

️ Які проблеми школи є найбільш гострими?

️ Які напрямки реформування освіти у школі є пріоритетними на думку батьків?

️ Якій кількості батьків в Україні пропонують здавати "благодійні" внески у школах?

️ Яка сума цих внесків?

️ Що батьки думають про ці внески?

️ Хто саме займається збором коштів у школі?

️ Як і де звітують школи про витрачання коштів?

️ Наскільки ефективно, на думку батьків, організовано навчальний процес у школі під час карантину?

Ці та інші питання у дослідженні, на нашу думку, допоможуть розібратися якою бачать українську школу сучасні батьки.




Завантажити дослідження