У 4 громадах Херсонщини розпочався процес формування робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості

Презентація проєкту у Присиваській ТГ
Презентація проєкту у Присиваській ТГ

19-20 квітня у Чаплинській, Присиваській, Генічеській та Новотроїцькій громадах пройшли презентації проєкту «Узбережжя Азовського моря: громадська безпека та соціальна згуртованість в умовах змін».

Запрошені експерти, Олексій Скворцов, спеціаліст із соціальної мобілізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру (від ПРООН в Україні) презентував діяльність Програми ООН із відновлення та розбудови миру в Україні, а Тетяна Сігаєва, заступниця директора ГО «Агенція розвитку Вугледара», спеціалістка з мобілізації громад, поділилася досвідом створення та функціонування мережі робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості у Донецькій області.

Презентація Програми ООН із відновлення та розбудови миру у Чаплинській ТГ
Презентація Програми ООН із відновлення та розбудови миру у Чаплинській ТГ


В межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС) у Херсонській області у 4 територіальних громадах, які знаходяться вздовж Азовського моря, у квітні 2021 року розпочав свою діяльність проєкт «Узбережжя Азовського моря: громадська безпека та соціальна згуртованість в умовах змін», який реалізується Фондом «Об’єднання».

В рамках проєкту у вищевказаних громадах вже найближчим часом будуть створені робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості, як дієвих механізмів розвитку територій.

За 2 дні у всіх 4 громадах під час презентацій були присутні всі основні стейкхолдери: від активних громадян та представників громадських і бізнес організацій до голів територіальних громад, старост та поліції й ДСНС, які висловили свою підтримку проєкту та запланованим заходам.

У найближчі 8 місяців у територіальних громадах будуть створені профілі громад та підготовлена «атмосфера» до розробки та реалізації програм розвитку, із залученням додаткового фінансування.

Презентація досвіду діяльності робочих груп у Донецькій області
Презентація у Генічеській ТГ досвіду діяльності робочих груп у Донецькій області


Основні цілі проєкту «Узбережжя Азовського моря: громадська безпека та соціальна згуртованість в умовах змін» до кінця 2021 року:

  1. Створити дієві робочі групи із громадської безпеки і соціальної згуртованості у громадах.
  2. Провести комплексні дослідження у громадах, та на основі результатів розробити профілі і плани безпеки громад.
  3. Надати технічну, методологічну та організаційну підтримку робочим групам.

Щоб досягти цих цілей, у громадах заплановані наступні заходи:

  • Формування і організація роботи робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості;
  • Тренінги по темах організації процесу дослідження громадської думки та складання профілів громад, проєктного дизайну, побудові партнерства заради розвитку громад, а також організація конференції «Цифрова безпека та згуртованість в умовах змін»;
  • Онлайн зустрічі-семінари, присвячені інформаційній безпеці, гігієні, розвитку волонтерства та ОГС;
  • Безпосередньо проведення досліджень у громадах, і створення профілів та планів безпеки.

Презентація проєкту у Новотроїцькій ТГ
Презентація проєкту у Новотроїцькій ТГ


Подібні робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості вже функціонують у 16 громадах Донецької області, 16 громадах Луганської області, 9 громадах Запорізької області та 6 громадах у Житомирській області. 

Координатор та партнери у Херсонській області по створенню робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості: Фонд «Об’єднання», Агенція регіонального розвитку «Таврійського об’єднання територіальних громад», Чаплинська селищна рада, Новотроїцька селищна рада, Генічеська міська рада, Присиваська сільська рада.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.