Тижневий аналіз російської пропаганди у Херсонській області (5-9.09.22)

 пропаганда Херсон

Аналіз відбувався публікацій проросійських телеграм каналів та сайтів новин, які фокусуються на аудиторії Херсонської області у період 5-9.09.22.

Кожна новина оцінюється з точки зору категорії:

  1. Вплив закордонних партерів на Україну (як негативний фактор, «Україна пляше під чужу дудку»),
  2. Виправдовування (власних військових) невдач РФ,
  3. Дискредитація ЗСУ,
  4. Дискредитація української влади,
  5. Допомога (як підкуп людей на окупованих територіях),
  6. Пропаганда (величі та непереможності РФ),
  7. Успіхи армії РФ,
  8. Шантаж (погрози щось зробити страшне Україні),
  9. Покращення (на окупованих територіях завдяки приходу РФ) на думку РФ.
  10. Референдум.
  11. Полювання на партизан та прихильників України.
  12. Перемовини.
У всіх російських пабліках з’явилась новина, що мвд росії почало видавати винагороду за  інформацію про "військових злочинців" у розмірі один мільйон рублів. Паралельно з цим в українських пабліках та ЗМІ все більше об’яв та інформації про викрадення жителів Херсонської області, які підтримують Україну, незалежно від віку чи статі. Що більше поразок з боку росіянців тим більше вони виміщують злість на мирному населені. 

Також почали з’являться новини про референдум (7%). Були думки, що може і не треба його проводити, а можна просто взяти і приєднати "звільнені" території до Росії. Але більше новин про нову дату референдуму - це 4 листопада. Були новини про "соціологічне опитування". Згідно його результатів, велика кількість жителів Херсонської та Запорізької областей "згодні приєднатися до складу росії", але цей відсоток трохи нижче ніж попередній. 

Великий відсоток статей потрапили в категорію "Покращення на думку РФ" (23%). В цю категорію увійшли новини про початок роботи шкіл, вишів, бібліотек, про початок роботи заводів, про бажання російських рітейлів зайти на ринок Херсонщини. Багато новин про безкоштовну медицину та стоматологію, але треба отримати номер "СНИЛС" - страховий номер особистого лицьового рахунку РФ.

Статті з категорії "Допомога" (10%). Розповідається про активну діяльність представників партії "Єдина Росія", які розвозять та роздають гуманітарну допомогу. Відсоток новин категорії "Пропаганда" — 11%. Вони описують проведення різного характеру зборів і заходів. Головні думки цих новин — «Херсон це російське місто», що «приєднання Херсона до РФ повинно було відбутися ще у 2014 році, разом з Кримом».

Окремо треба виділити категорію "Дискредитація ЗСУ" (21%). Російські ЗМІ пишуть про постійні обстріли зі сторони ЗСУ житлових та цивільних споруд. Але вже відомо, що російські солдати люблять ховати свою техніку поруч з цивільними об’єктами, прикриваючись ними. 

В російських ЗМІ популярна інформація про велику кількість втрат в українській армії. І вони не люблять визнавати своїх поразок, і пишуть про продовження битви.
 
Невеликий відсоток новин в категорії "Перемовини" (2%): публікації мають агресивний характер і пропонують схилити Зеленського до перемовин. 


Більш розгорнута інформація буде у місячному звіті.