Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (15-21.10.22)

пропаганда у Херсоні

Тиждень (15-21.10.2022) в Херсонській області був дуже напружений. Проросійська влада оголосила евакуацію мирного населення. Протягом всього тижня ця подія набирала оберти і під кінець тижня російські ЗМІ почали сіяти паніку серед мирного населення.

Цього тижня доволі великий відсоток новин був про визнання  своїх невдач росіянами. Майже весь тиждень російські ЗМІ говорять про можливу майбутню війну за Херсон. За їх даними, українська армія в декілька разів перевищує кількість російських солдат на півдні України, має велику кількість безпілотників, іноземної зброї. Під кінець тижня зʼявляюттся новини-роздуми, що можливо доведеться прийняти не дуже приємні рішення для збереження життя солдат та мирного населення. Але російські новини стверджують - російські солдати будуть стояти на смерть, і запевняють, що не здадуть місто.

"В этих условиях нашей первоочередной задачей является сохранение жизни и здоровья мирных граждан. Поэтому, прежде всего, российская армия обеспечит безопасный, уже объявленный выезд населения по готовящейся правительством России программе переселения", - сказал он журналистам.

канал: Мохеровый Херсон 

Новини про оголошення воєнного стану зʼявилися зовсім недавно, - починаючи з 19.10.2022, коли в.путін оголосив воєнний стан на території Херсонської, Запорізької областей, на території так званих ЛНР та ДНР. На території Херсонської області вже тиждень закликають місцевих чоловіків приєднатися до добровольчого батальйону. Є перелік законів та обмежень, які вступають в силу з моменту введення воєнного стану.

В російських новинах український солдат жорстокий, дурний, мародер та кат. За їх словами, українські солдати наносять ракетні удари по критичній інфраструктурі, по цивільним обʼєктам, на звільнених від Росії територіях мародерствують, катують і навіть вбивають мирне населення.

Кількість новин, які дискредитують українську владу збільшується. Головні ідеї: президент України наркоман, випрошує гроші та зброю і виконує вказівки закордонних партнерів. Пишуть, що В. Зеленський не рахує втрати української армії, ставиться до українських солдат як до гарматного мʼяса. Своїми діями він перекреслює всі можливі перемовини і нічого не робить для того, щоб ці перемовини почати, а навпаки розпалює та затягує конфлікт. 

“Бесполезные жертвы ВСУ - это продолжение шоу Зеленского, только уже с печальным концом, ведь анонсированной победы укронацистов не будет и быть не может.,”

канал: Стремоусов Кирилл

Тема евакуації більше за інших наробила галасу в російських новинах цього тижня. Багато новин про правила проведення евакуації (список речей які треба брати з собою, як підготувати своє помешкання перед від'їздом, як підписувати свої речі). Місцева влада збирала інформацію у людей, які збираються евакуюватися (ПІБ, адреса проживання, куди людина планує переміщуватися). Людей перевозять на лівий берег Дніпра, запланована цифра переміщених осіб – 50 - 60 тисяч. Евакуйованих людей планували розміщувати в пансіонатах на узбережжі Чорного та Азовського морів, в Криму або у різних куточках російської федерації. Проросійська влада в Херсонській області зауважувала, що евакуація - добровільна, але, на нашу думку, на населення використовували різні методи психологічного тиску: 

  1. Залякування (розповідали про жорстокість української влади і про майбутні масовані обстріли з боку ЗСУ).
  2. Сіяли паніку (телефонні дзвінки, смс, які могли надходити посеред ночі з закликом про миттєву евакуацію). 
  3. Намагались заохочувати матеріально (розповідали про можливість отримати кошти на нове житло на території РФ).

В російських ЗМІ журналісти та блогери продовжують радіти ракетним ударам по критичній інфраструктурі і закликають продовжувати обстріли. Новою ціллю називають мости. Погрожують керівництву України ракетним ударом по Київській греблі у разі атаки ЗСУ на Каховську ГЕС.

пропаганда у Херсоні