Обговорення планів відновлення та розбудови українських громад

мережа робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості


Вперше з 24 лютого 2022, коли росія повномасштабно вторглася в Україну, вирвавшись з окупації, керівний склад Фонду "Об'єднання" прийняв участь у зустрічі мережі робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Під час зустрічі обговорювалися питання розширення діяльності мережі в інших громадах, у тому числі на деокупованих територіях, озвучувалися проблеми, з якими стикатиметься Україна після її перемоги у цій війні, які виклики стоятимуть перед кожним із громадянином та як координувати та будувати партнерство між владою і громадою задля розбудови регіонів.

У зустрічі прийняли участь представники робочих груп - волонтерські організації, благодійні фонди, поліція, військові адміністрації - з Луганської, Донецької, Запорізької, Житомирської областей, де функціонували мережі до 24 лютого 2022 року, а також громадські діячі з інших прифронетових регіонів України.


мережа робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості


Робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості – це не лише відкриті діалогові платформи, але й консультативно-дорадчі органи, що дають змогу імплементувати рішення громади в програмні документи місцевої влади та поступово переходять від проєктного до програмного управління, спрямованого на сталі та якісні зміни. 

З перших днів повномасштабної війни Мережа робочих груп із громадської безпеки і соціальної згуртованості всіляко сприяла зміцненню потенціалу громад задля подолання викликів, спричинених військовою агресією. Попри активні бойові дії, інструмент робочих груп із громадської безпеки та соціальної згуртованості підтвердив свою ефективність. Ті громади, де вдалося розбудувати міцні горизонтальні зв’язки, що базуються на довірливих стосунках між основними акторами (місцева влада, громадянське суспільство, надавачі безпекових послуг), за інших обставин краще дають собі раду з організацією евакуації, підтримкою внутрішньо переміщених осіб, забезпеченням соціальної та гуманітарної підтримки громадянам, які постраждали від війни тощо.

У Херсонській області розбудовувалася мережа робочих груп у приазовських громадах області, де велася активна робота минулого року. На 2024 рік вже спланована певна робота у звільнених громадах, яка допоможе об'єднати зусилля влади, громади, поліції, ДСНС задля розвитку та відновлення територій.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). 

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції і Швейцарії.