Тижневий аналіз російської пропаганди у Херсонській області (8-14.10.22)

 російська пропаганда у Херсоні

Другий тиждень жовтня (08.10-14.10.2022) видався одним із найдинамічніших. Події цього тижня були шокуючими, викликали у російських ЗМІ багато як негативних, так і позитивних емоцій.   

Отже, головні події: вибух на Кримському мості, масований обстріл великих міст України та критичної інфраструктури України, спонтанні осінні канікули на території Херсонської області.

В суботу (08.10.2022) зранку російські ЗМІ охопила новина про вибух на Кримському мосту. Новини про цю подію віднесені у категорію “Ситуація на Кримському мосту” (7,9%).  В цих новинах багато говорили про ситуацію, аналізували подію, хто в цьому винен і як це відбулось. Російські ЗМІ намагалися стримати паніку серед населення, розповідаючи, що ситуація контрольована, паливо та продукти харчування будуть без проблем доставлятися на півострів, що рух буде відновлено найближчим часом. В свою чергу, вимагали від російської влади рішучих і конкретних дій.

Понеділок для України був одним із важких днів через масований удар Росії по містах України та по критичній цивільній інфраструктурі. Але в російських ЗМІ безперервно  зʼявлялися новини з категорії “Успіхи армії РФ” (31,9%), найбільша частка саме в цій категорії цього тижня. Росіяни раділи кожному запуску ракет і безпілотників, та кожному вибуху, вважаючи, що це гідна відповідь на “терористичні дії” України. Заявляли, що треба продовжувати такі дії, головною метою яких є знищення енергетичної інфраструктури України саме перед наступом холодів. Згодом, після реакції України та закордонних партнерів України, в новинах зʼявляються недолугі  виправдовування - що всі удари були точні і загинула невелика кількість людей.      

Якщо говорити про події та настрої саме в Херсоні та Херсонській області, то треба зазначити, що нова херсонська влада намагається кожного дня показати активну діяльність по благоустрою та кожного разу повторює: всі посадовці залишаються на своїх місцях і продовжують працювати, солдати РФ захистять жителів Херсонщини від “нацистів” і не залишать  місто. Але з'являються новини про вимушені осінні канікули (до 25.10.2022), під час яких діти, а з часом і їх батьки та вчителі можуть відвідати кращі санаторії Криму та Росії. Причиною канікул називають постійні обстріли з боку ЗСУ.  З початку тижня не зрозуміло, що це за канікули: чи це депортація громадян України у депресивні райони Росії, чи так звана “фільтрація”, так як під час канікул діти, педагоги та батьки будуть знайомитись та проходити освітню програму РФ.  Або ж це евакуація, -  Володимир Сальдо попросив допомоги у РФ з організацією “гуманітарних поїздок”, як їх назвав К. Стремоусов. Їх мета - забезпечення безпеки дітей. Росія одразу схвалила це прохання. 

Російські ЗМІ повторюють, що це не евакуація і панікувати не треба. Херсонська влада продовжує активну діяльність в напрямку інтеграції з Росією, проводять свята та займаються благоустроєм. 

“...Для них организованы образовательные смены, которые пройдут на берегу Черного моря в Крыму и Краснодарском крае, а также в Ростовской области  и на Ставрополье.
Каникулярно-образовательные смены в российских здравницах помогут ребятам, а также их учителям лучше освоить учебную программу РФ…”
 
Канал: Администрация Херсонской области 
https://t.me/VGA_Kherson/3997 

Збільшилась кількість новин із категорії "Переслідування громадян України” (2,9%). Можливо, це повʼязано з вибухом на Кримському мосту. Таким чином влада показує, що тримає все під контролем і будь-які теракти будуть успішно попереджені. Окупанти стверджують, що поступово знаходять херсонців, які співпрацюють з ЗСУ або СБУ. Також ці новини можуть працювати як попередження для тих громадян України, які продовжують чекати на ЗСУ. Для залякування зʼявляються думки, що "ждунів" (громадяни України, які чекають на ЗСУ) будуть виселяти за межі Херсонської області. З українських новин та інформації з соц. мереж відомо, що в місті та області систематично зникають люди – окупанти викрадають їх та вивозять у невідомому напрямку. 

пропаганда у Херсоні