Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (12-18.11.2022) - 1й тиждень після звільнення Херсона

російсьа пропаганда в Херсоні

Перший тиждень (12.11 - 18.11.2022) з початку повномасштабного вторгнення, коли частина Миколаївської та Херсонської областей та сам Херсон стали вільними від окупаційної влади Російської Федерації. Російська пропаганда стала жорстокою і агресивною по відношенню до України.

Російські ЗМІ на цьому тижні найбільше публікували новини, які дискредитують ЗСУ, українську владу та український народ (“ждунів”, які чекали на появу у Херсоні української армії). 

По відношенню до української влади ЗМІ акцентують увагу на неспроможності України навести лад на території Херсону. Мовляв, з поверненням України у Херсон, місто опинилося на межі гуманітарної кризи. В місті немає світла, води, звʼязку, тепла. Влада України визнає, що зараз комунальні служби не можуть розпочати роботу через відсутність фінансування. Але ЗМІ Росії не вказують реальні причини даної ситуації. Відступаючи, російська армія вивезла на лівий берег Дніпра в Херсонській області все: майно комунальних служб, медичне обладнання, архіви. Замінувала та вивела із ладу критичну інфраструктуру Херсонщини.  

На думку росіян, влада України не може вибудувати продуктивні відносини із західними партнерами та США. Що з часом Україні будуть відмовляти у підтримці, що стає все більше поважних людей, які вірять у перемогу Росії, а не України. 

Українські військові в російських ЗМІ - це звірі, нацисти. Майже кожна п’ята новина - про звірства, які вчинила українська армія на звільнених територіях. В новинах воїнів ЗСУ звинувачують в катуваннях, переслідуваннях російськомовного населення, мінуванні територій, обстрілах лівого берегу Херсонської області. Пишуть, що українська армія чинить геноцид на звільнених територіях, забороняє в’їзд та виїзд. Розповіді про закатованих та розстріляних силами ЗСУ людей виглядають як підготовка аудиторії до знахідок у вигляді братських могил, катівень та різних свідчень про злочини. Російські ЗМІ намагаються створити інформаційний простір, в якому російський солдат несе тільки світле, а український солдат - це укронацист, який здатен на вбивства мирного населення. Звинувачення в бік окупантів подаються як фейки. Вже згадують про Бучу (раніше казали що події в Бучі - це постановка, зараз стверджують що всі злочини зробили ЗСУ), натякають, що на Херсонщині ситуація може повторитися. 

Влада окупантів, яка зараз знаходиться на лівому березі Херсонської області, стверджує що святкування і радість херсонців на прихід ЗСУ - це все фейк та постановка. В цей же час вони намагаються зробити картинку спокійного життя. Все ніби йде по плану. Люди під обстрілами прибирають у місті (Олешки), Сальдо В. перевіряє роботу медичних закладів, стверджує що у них все під контролем і працює. 

Водночас, росіяни продовжують евакуацію. Мовляв, її причиною є безпека людей і страх затоплення частини лівого берега через імовірні провокації ЗСУ на Каховській ГЕС. Відомо, що з Нової Каховки виїхала адміністрація, з міста забрали все, що можна було забрати, мінують критичну інфраструктуру, в місті відсутній Інтернет. Перед відходом окупантів з Херсона, там були дуже схожі дії.

Цікаві події відбуваються з представниками влади окупантів. Перша – це смерть Стремоусова К. Друга – зникнення Губаревой К. заступниці губернатора Херсонської області, згодом стало відомо, що її затримали у справі економічного злочину. Хто наступний? 

Місце Стремоусова зайняв Малькевич Олександр, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург», член Громадської палати Росії та близький друг бізнесмена Євгенія Пригожина. Потрібно зазначити, що Путін В. підписав указ про порядок узгодження з федеральної владою питання публічної влади в Херсонській області. 

пропаганда у Херсоні
Розподіл новин по категоріях