Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (1-6.1.2023)

російська пропаганда у Херсоні


Січень 2023 року, перший тиждень (01.01-06.01.2023). Росія продовжує обстрілювати критичну інфраструктуру та цивільні обʼєкти і робить це навіть в період новорічних свят. Окупанти намагаються залякати мирне населення, налаштувати населення проти влади. Про це свідчить кількість новин, які дискредитують українську владу. 

Цей тиждень не є виключенням і більшість новин потрапили у категорію “успіхи армії РФ”. В новинах російські солдати зображуються сильними, сміливими, здатними на героїчні вчинки. Все частіше пишуть про нагородження таких російських солдатів нагородами різного ступеня. Новини - це ніби звіт про те, які вправні російські солдати: вони захоплюють нову техніку, ведуть артилерійський обстріл звільненої частини Херсонської області, завдають українській армії великих втрат, які українська влада навмисно замовчує. Інколи окупанти все ж визнають свої невдачі, або намагаються виправдати свої злочини. Інколи трохи співчувають мирному населенню, яке, ніби-то, страждає не від дій російської армії, а від тупості і низької професійної підготовки української армії. Продовжують виправдовувати обстріли цивільних обʼєктів. Варто зауважити, що після обстрілів України в новинах радісно оголошують, що всі цілі були ураженні точними ракетами, але майже ніколи не розповідають про жертви серед цивільних українців, щоб не викликати у читача співчуття.

Продовжують дискредитувати українську владу. Образ Зеленського В. - піаніст, наркоман, боягуз. Всі рішення, які приймає президент України вважаються дурними або такими, що продиктовані Заходом та США. Але дістається не тільки президенту України, а і владі деокупованого Херсону. Все більше звертають увагу читачів на сміттєву проблему у Херсоні. Ніби українська влада  займається тільки розділом бюджетів коштів і не спроможна вирішити поточні проблеми. 

Останні кілька днів обговорюється питання Різдвяного припинення вогню. Повідомляють, що Путін В. віддав наказ Шойгу припинити наступальні дії та припинити вогонь на період Різдвяних свят (36 годин). В свою чергу, влада України не надто вірить в ці заяви. Російські ЗМІ цим користуються і звинувачують українську сторону у відмові йти на тимчасові домовленості. В російському інфопросторі це викликало різні настрої – є ті, хто не розуміє цього жесту з боку російської влади і не хочуть довіряти “продажній” владі України. Різного роду експерти та блогери не надто вірять в ефективність цього заходу, обережно засуджують цю заяву і вже починають погрожувати, обіцяють знищувати українські міста. 

Зʼявляєтся цікавий феномен: російські ЗМІ починають засуджувати поведінку та діяльність чеченських війскових (кадирівців). В соцмережах зʼявляються історії про неприйнятну та зухвалу поведінку кадирівців. І вважають що для всіх повинні бути однакові закони та умови. Таких новин небагато. Росіяни дуже обережні з критикою, адже їм пропагують, що не можна ображатися і “ти маленька людина”, тому не багато на що можеш вплинути. 

Російська влада починає поступово готувати інформаційний ґрунт, що війна буде тривати не один рік і потрібно набратися терпіння і не жалітися. Як то кажуть, вставати на воєні рейки. 

російська пропаганда у Херсоні
Розподіл новин у російських ТГ-каналах