Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (7-13.1.2023)

російська пропаганда у Херсоні

Другий тиждень січня (07.01 – 13.01.2023). Російські новини стають довгими та перевантажені роздумами і відкритою пропагандою, яка наголошує на величі й непереможності Росії. Блогери розмірковують над вчинками російської влади, інколи відкрито її критикують. Висміювання – це один із головних інструментів російської пропаганди. Якщо пропагандисти намагаються подати щось як незначне, вони підкреслюють безглуздість цього. Висміювання має жорсткий, злий та принизливий характер. Таку поведінку вони вважають прийнятною і використовують цей метод навіть з тими, з ким вони в гарних відносинах. Цією поведінкою вони ніби ставлять на місце свого опонента, а якщо опонент ображається, то він слабкий і дурний. На Росії не прийнято ображатися, або йти проти тих, хто сильніший, чи має вищий статус. 

Новини цього тижня продовжують розповідати про “сміливих російських солдатів”, які мають великі успіхи на Донецькому напрямку (хоча ці успіхи підтверджені тільки російською стороною). Ці новини мають велике значення для російського інформаційного простору. Вони ніби говорять, що ця спецоперація – не безглузде рішення. Рашисти продовжили здійснювати удари з різної зброї по Херсону та правобережній частині області. Всі обстріли – це “влучання в скупчення ЗСУ” або “знищення іноземної зброї”. Російські ЗМІ виправдовують злочинні обстріли по житловим кварталам, пологовому будинку, дитячій лікарні – всю провину перекладають на українську армію. 

Російські новини продовжують дискредитувати українську владу. Російські ЗМІ намагаються показати як зараз важко і погано на території, де працює українська влада. Намагаються навʼязати думку, що влада України тероризує свій народ і не дає йому жити, що при російській владі Херсон жив краще. Ніби намагаються переконати, що під час російської окупації на Херсонщині було краще, а жителям лівобережної Херсонщини (яка і досі окупована росіянами) дають зрозуміти, шо з українською владою їм буде гірше жити, ніж зараз із росіянами. 

На лівому березі російські ЗМІ намагаються створити ілюзію, що там продовжується мирне життя, навіть якщо солдати ЗСУ їх обстрілюють. Російська влада спроможна подолати всі складнощі і дотримується свого слова, якщо щось пообіцяла. Для цього вони використовують невеликі обіцянки, і роблять з цього важливу подію (подарунки дітям, зменшення строків видачі російських паспортів, евакуація людей в більш безпечні регіони Росії).

Проросійська влада обіцяє побудувати нове місто на Арабатській стрілці. За їхніми словами, це буде нове та сучасне місто, і в цьому зацікавлена влада Росії. 

Але на окупованих територіях є проблеми, не вистачає спеціалістів. Останнім часом, в телеграм каналах зустрічається велика кількість оголошень про вільні вакансії. Великий попит на лікарів, особливо вузьких спеціалістів. Людей шукають в Скадовську, Чаплинці, Новотроїцьку, Генічеську. 

Цього тижня роспропаганда дуже потужно працює над дискредитацією української влади. Головна ціль – налякати український народ і протиставити його українській владі. Пропагандисти розповідають про мобілізацію, яка жорстоко проходить на підконтрольних Україні землях – мовляв, чоловіків виловлюють на вулицях, роздають повістки в людних місцях і на вʼїздах у великі міста. Наступний крок, як вважають російські ЗМІ, мобілізація жінок. Нібито українська влада вже готує для цього грунт, розповсюджуючи в містах різного характеру рекламу, де діти закликають маму створити їм захист. На думку пропагандистів, таким чином українська влада намагається приховати реальні втрати української армії і поповнити ряди ЗСУ новими бійцями (як пишуть російські ЗМІ, “мʼясом”). Можливо, таким чином росіяни готують грунт для чергової хвилі мобілізації у власній країні. 

російська пропаганда у Херсоні