Звіт за результатами аналізу російської пропаганди за грудень 2022

російська пропаганда у Херсоні

Представляємо вашій увазі аналіз російської пропаганди за грудень 2022, націлений у першу чергу на жителів Херсонської області.

У звіті міститься аналіз майже 2 тисяч публікацій у російських Телеграм-каналах, що охоплюють більше 190 тисяч читачів.

Новини грудня 2022 – це вихваляння обстрілами по критичній інфраструктурі України. В грудні збільшується кількість обстрілів звільненої частини Херсонської області. Російські ЗМІ продовжують дискредитувати ЗСУ та українську владу. В цьому місяці без уваги не залишається український народ, журналісти та блогери висміюють українців та їх традиції. Найбільше дістається українцям, які змушені шукати прихисток за кордоном. В російських новинах вони зображуються невихованими, жадібними, дурними, а жінки – хтивими та легковажними. Українців, які не приймають нічого російського, вважають неосвіченими і називають “кастрюлями” – цим ніби намагаються підкреслили, що у українців в голові порожньо. 

Всюди вписують історичні події, в яких Росія зображується “могутньою” державою. Російська культура та пропаганда побудована на минулому і росіян дуже обурює, що українці не хочуть грати в їх гру і не ставляться серйозно до цього. Україна приймає рішення поступово позбуватися від культури, яка була навʼязана Росією. Зносить памʼятники та переіменовує вулиці, назіи яких присвячені російським історичним особистостям. Ворог вважає це неприпустимими діями, і знаходить вихід – масовані обстріли, переслідування громадян на окупованих територіях називають помстою, “священным возмездием”. Вони таким чином намагаються виправдати геноцид, який чинять на українській землі.