6 громад Херсонської області пройшли тренінг з розробки проєктів

тренінг для громад Херсонської області


В Умані пройшов тренінг по написанню проєктів для 6 деокупованих територіальних громад Херсонської області, де найближчим часом за нашої підтримки будуть створені робочі групи з громадської безпеки та відновлення.

Питання планів відновлення громад та розвитку у післявоєнний час є актуальним. Громади вже розпочали розробку цих планів. Однак джерела фінансування для всіх напрямків відбудови залишаються невизначеними - громади сподіваються на підтримку донорів і держави (яка також залежить від донорської допомоги). 

Крім того, громади стикаються з проблемою втрати людського капіталу, який виїхав з окупованих територій або зон бойових дій. Також складно повернути бізнес, який переніс свою діяльність до інших областей. Існують значні перешкоди для повернення до нормального життя. 

Продовження бойових дій, відсутність кадрів, ресурсів, фінансів, замінування, відтік людей, прогалини у законодавстві, бюрократія, корупція, безвідповідальність - це основні чинники, які ускладнюють процес відновлення, якими поділилися представники 6 громад Херсонської області на тренінгу. 

гранти ПРООН Херсон


Впродовж трьох днів обговорювалися питання вiдновлення та громадської безпеки з Чорнобаївською, Бiлозерською, Станiславською, Нововоронцовською, Кочубеївською та Високопiльською громадами. Також розглядалися всі основні етапи написання грантової заявки, яку можна буде подати до Програми розвитку ООН на фінансування.

У 2023-2024 роках ПРООН в межах робочих груп з громадської безпеки та відновлення, надасть ряд грантів для вказаних громад Херсонщини, профінансує міні ініціативи, а також підтримає ДСНС та поліцію.

Тренінг організовано за сприяння ПРООН та фінансування Уряду Данії та Європейського Союзу.