Влада і громада: спільний шлях до громадської безпеки та відновлення

влада і громада


27-28 квітня 2023 у м. Київ відбулась робоча зустріч з такою назвою для більше 50 представників військових адміністрацій, громадських організацій, поліції, ДСНС та робочих груп з громадської безпеки та відновлення Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Чернігівської областей.

Що було на зустрічі:

  • Представники влади та ДСНС ділились своїми болями і досвідом у відновленні деокупованих громад і розповідали про успіхи й невдачі представникам влади все ще окупованих громад.
  • Представники шести донорських організацій та фондів розповідали про грантові можливості для громад, пріоритети та плани роботи із зазначеними областями, а ГО «Центр близькосхідних досліджень» - про досвід роботи в деокупованих громадах. 
  • Павел Телічка, колишній головний переговірник щодо вступу Чехії в ЄС, державний екссекретар з європейських справ, комісар і віцепрезидент Європарламенту поділився баченням роботи місцевої влади на шляху до євроінтеграції. 
  • Обмін досвідом з реалізації проєктів з громадської безпеки у Запорізькій області.
  • Визначення проблем у громадах, де велись бойові дії, та загроз, які необхідно вирішити.
  • Мережування, спілкування та налагодження партнерства.

Деймон Вілсон президент і генеральний директор NED
Деймон Вілсон президент і генеральний директор NED


Як показала зустріч, на жаль, в Україні не було конкретних планів та інструкцій під час повномасштабного вторгнення росії, не було планів щодо діяльності під час окупації, не були розроблені кроки після деокупації, а також досі немає чітких стратегій відновлення т реконструкції громад. Вже в короткостроковій перспективі це може стати величезною проблемою для всієї країни. 

Співпраця влади і громадськості зараз є дуже важливим елементом відновлення, адже саме громадські організації та волонтери змогли показати свою стійкість під час вторгнення, а також є сильним експертним та ресурсним хабом, який може допомогти владі на всіх етапах.


Федеріка Діспенца, керівниця компонента «Громадська безпека та соціальна згуртованість»,  Програми ООН в Україні
Федеріка Діспенца, Програми ООН в Україні


Паралельно гуманітарним місіям, які діють в Україні, важливо розпочинати програми розвитку, які допоможуть згуртувати громади т підготувати їх до нових викликів під час реконструкції.

Наш Фонд продовжує свою роботу у Херсонській області, спланувавши свою діяльність на найближчий рік із деокупованими громадами у регіоні за підтримки міжнародних партнерів.


Павел Телічка, колишній головний переговірник щодо вступу Чехії в ЄС
Павел Телічка, колишній головний переговірник щодо вступу Чехії в ЄС


Захід організовано Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED), у співпраці з ГО «Мелітопольська волонтерська група «Патріот»» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та Європейського Союзу у межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».