Долучіться до відстоювання права людей, які стали мішенню для своїх урядів!

Люди у всьому світі стали мішенню для своїх урядів за злочини, яких ніколи не вчиняли. Їх свобода та безпека знаходяться під загрозою, але ви можете допомогти - просто написавши листа. Долучайтеся до Марафону написання листів та виступіть на захист прав людини!

6 грудня 2013 року буде проводитись Марафон написання листів за права людини у м. Херсоні. Даний захід в Херсоні Фонд «Об’єднання» буде проводити вже третій рік поспіль

Запрошуємо всіх долучитися до даного заходу! 

Місце проведення: Центральна міська бібліотека ім.Лесі України, вул. Карла Маркса, 97

Час проведення: з 11.00 до 17.00 


Що таке Марафон написання листів? 

Марафон написання листів – це щорічний захід Amnesty International, який зазвичай відбувається до Дня прав людини (10 грудня). В рамках цього заходу люди у всьому світі одночасно пишуть листи від руки на захист конкретних осіб, чиї права порушені, та на знак солідарності з ними. 

Ми пишемо листи, щоб приділити трохи більше уваги й часу тим, хто цього потребує, та показати нашу небайдужість. Також, таким чином ми здійснюємо тиск на уряди країн, де відбуваються порушення прав людини. За допомогою Марафону ми висловлюємо солідарність із жертвами порушень прав людини та намагаємося реально змінити людські долі. 

Кожен з нас може вплинути на долю тих, кого помилково чи несправедливо ув'язнили, затримали без суду і слідства, та тих, хто зник без вісти, чи був вимушений переселитись в місця, де стикається з неприйнятними для життя умовами. 


Успіхи Марафону

За статистикою, у понад третині справ, якими займається Amnesty International, ми помічаємо позитивні зрушення. Доказом цьому є люди, яких звільнили завдяки листам, справи яких нарешті зрушились з місця, та люди, в яких через сотні конвертів вселилась надія на зміни. Чим більше листів – тим більше шансів змінити чиюсь долю або врятувати чиєсь життя.


ГЕРОЇ МАРАФОНУ 2013: 

Олександр Попов
Україна
Жертва міліцейських тортур.
Вранці 16 жовтня 2012 року у м. Маріуполь Олександр Попов завів сина до школи та прямував до своєї мами, коли його затримали працівники міліції. Вони відвезли Олександра до лісу, де цілий день катували його. Весь час міліціонери ставили йому запитання щодо осіб, деяких з яких Олександр знав. Лише ввечері Олександра доставили до відділку міліції, де його почали допитувати про вбивство невідомої Олександру особи у селі Сартан, де Попов був лише раз, але не в той час, коли сталося вбивство. Кримінальне провадження проти міліціонерів було порушено лише після того, як сюжет про катування Олександра вийшов на національному телебаченні. Проте за результатами розслідування прокуратура не виявила ознак злочину.

Троє в’язнів у «Болотній справі»
Росія
Учасники протесту уже рік позбавлені волі.
Володимир Акімєнков, Артем Савьолов і Михайло Косенко були затримані під час акції протесту на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року, але незабаром їх звільнили. Однак, наступного місяця їх знову було заарештовано, і відтоді вони перебувають під арештом в якості підозрюваних у кримінальній справі, що значно погіршило стан їхнього здоров'я. Володимир Акімєнко втрачає зір, Михайло Косенко не отримує необхідних йому медикаментів, а Артем Савьолов має дефект мови, який погіршився протягом ув'язнення. Всі троє твердо рішуче відкидають звинувачення, а також заперечують, що діяли з жорстокістю чи порушували громадський порядок. Відеозапис тих подій підтримує їх твердження.

Хакан Яман
Туреччина
Побитий, обпалений і залишений помирати.
3 червня 2013 року, повертаючись додому з роботи у Стамбулі, Хакан Яман випадково проходив повз публічну демонстрацію проти насильства з боку поліції, що відбувалась в парку Ґезі. Пізніше він пояснив, що в лічені секунди його брутально схопили співробітники поліції. "Спершу у мене вистрілили із водомету. Потім мене вдарили в живіт каністрою сльозогінного газу, через що я впав. До мене підійшло приблизно п'ять поліцейських, і вони кілька разів вдарили мене по голові. Один із них вставив в моє око твердий предмет і виколов його. На той час я лежав, не рухаючись. Я також чув, як один з них сказав: “...з цим уже завершено, давайте остаточно прикінчимо його.” Вони протягли мене приблизно від 10 - 20 метрів і кинули у вогонь. Коли вони пішли, я виповз із вогню ".

Йорм Бофа
Камбоджа
Ув'язнена активістка за житлові права.
Йорм Бофа є активним борцем за права своєї громади у Пномпені. Вона також є в'язнем совісті. Тисячі людей з громади озера Боеунг Как були змушені покинути свої домівки, починаючи з 2007 року, коли уряд здав в оренду землю будівельній компанії. Йорм Бофа було ув'язнено 4 вересня 2012 року за звинуваченням у плануванні нападу на двох чоловіків. Суд був несправедливим, не було представлено жодних доказів. Перебуваючи у в'язниці, Йорм Бофа не бачить свого 10-річного сина та чоловіка, який хворіє.


COFADEH
Гондурас
Захисники прав людини знаходяться під загрозою.
Комітет родичів затриманих і зниклих осіб в Гондурасі (COFADEH) є однією з головних організацій із захисту прав людини у країні. Останніми роками члени COFADEH постраждали від залякування, стеження, погроз і нападів. Одна зі співробітниць отримувала анонімні смс-повідомлення, в яких їй погрожували сексуальним насильством, а пізніше вона була сфотографована невідомими чоловіками. Інша співробітниця COFADEH отримала текстове смс-повідомлення: "Спочивай з миром".


Міріам Лопес
Мексика
Вижила після катувань та бореться за справедливість.
У лютому 2011 року за кілька хвилин після того, як домогосподарка Міріам Ізаура Лопес Варгас відвела дітей до школи, її схопили двоє чоловіків у масках. Її зв'язали, зав'язали очі та відвезли до військових казарм у місті Тіхуана. Упродовж наступного тижня її багаторазово ґвалтували солдати, які катували її, доки вона не підписала неправдиву заяву про причетність до злочинів, пов'язаних з наркотиками. Попри те, що Міріам впізнала та назвала деяких зі злочинців і їхніх посібників, нікого не притягнули до відповідальності за тортури, яких зазнала жінка, в тому числі за сексуальне насильство.

Мешканці села Набі Салех
Окуповані Палестинські Території
Мешканці села стикаються з насильством.
З 2009 року жителі проводили щотижневі мирні протести проти ізраїльської військової окупації і незаконного ізраїльського поселення Халаміш. Незважаючи на судові рішення, поселенці також перетворили джерело води, розташоване на цій території, на туристичну пам'ятку, якою заборонено користуватись мешканцям селища Набі Салех. У відповідь на мирні протести селян Ізраїльська армія невиправдано застосувала надмірну силу. На цей момент вбито двох людей, Мустафу Тамімі та Рушді Тамімі, і сотні поранено, в тому числі жінок і дітей.


Ігор Тиханюк
Білорусь
Побитий поліцією за те, що він – гомосексуал.
Ігор Тиханюк, гей та активіст за права геїв, перебував на стаціонарному лікуванні виразки шлунка, коли двоє поліцейських увійшли до лікарні та попросили його піти з ними. У поліцейській дільниці його було неодноразово побито співробітниками поліції. Його піддавали словесним образам за те, що він – гей, та погрожували ще більшим насильством.




Чим більше листів – тим більше шансів 
змінити чиюсь долю або врятувати чиєсь життя!