Курс відповідального споживача ресурсів та енергії


На базі Центру екологічної інформації Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара започатковано новий соціальний проект «Курс відповідального споживача». 

Це ще один проект соціальної дії, який запустила у жовтні Херсонська випускниця навчальної програми Британської Ради "Активні громадяни" Анастасія Климентенко. У травні 2015 вона пройшла перший тренінг, який проводився у Херсоні Фондом "Об'єднання". Громадянська позиція та натхнення спонукало Анастасію до активних дій, а саме організації такої важливої ініціативи для України у наш час.

Проект закликає учасників свідомо ставитись до використання ресурсів та енергії. На початку тренер пропонує пройти тест на визначення власного впливу на навколишнє середовище. За цим учасники отримують актуальну інформацію про використання енергії, води, тепла в світі та в Україні. Після цього працюють над порадами, що допоможуть свідомо споживати ресурси.


Кілька груп школярів з м.Херсон та м. Нова Каховка вже пройшли курс. На зустрічах з учасниками обговорювалися питання  ресурсозбереження в кожній домівці та на всій планеті.

Разом з нашими меншими учнями ми розбирались як боротися з «енергетичним вампіром», який краде наш струм, що робити, аби сміттєвий монстр не гуляв вулицею, - ділиться форматом роботи організаторка Курсу Анастасія Климентенко. - Учасники ділилися порадами, як це допоможе заощаджувати сімейний бюджет. На прикладах героїв еклогічних мультфільмів вчилися дбайливо ставитись до ресурсів Землі.

Зі старшими учнями організатори та тренери діляться досвідом як утеплити вікна в будинку, як раціонально використовувати воду та тепло, щоб вдома було і комфортно, і економно. 

Надалі планується розширення проекту, залучення нових учасників, адже саме усвідомлене ставлення до використання ресурсів допомагає і про екологію потурбуватися, і заощадити особисті кошти. 

Програма "Активні громадяни" - орієнтована на формування лідерського потенціалу в соціальній сфері і покликана сприяти розвитку навичок міжкультурного діалогу та соціальної відповідальності, як базових якостей лідера XXI століття.