У Херсоні відзначили "відкриті школи"

Під час нагородження "відкритих шкіл". (фото - Корняков О.)

8 херсонських шкіл отримали статус "Відкрита школа" у сфері фінансової звітності перед громадою.

Таку відзнаку серед закладів освіти в цьому році започаткувала команда Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл

Заклади оцінювались за трьома критеріями: 

  1. фінансова звітність перед громадою відповідно до ст. 30 ЗУ "Про освіту" (надання інформації та документів)
  2. робота з Єдиною системою відкритих бюджетів шкіл, відповідно до рішення Комісії з питань моніторингу стану отримання благодійних коштів та їх використання в освітніх закладах м. Херсона від 21.12.2017
  3. оперативність та повнота відповідей на інформаційні запити (у херсонські школи було надіслано близько 250 запитів на інформацію)

Нижче наводимо більш розширене пояснення цих пунктів.

Станом на сьогодні, по всім херсонським школам відображається інформація про використання бюджетних коштів у Системі OpenSchool. Вона автоматично береться з порталу Міністерства Фінансів. Але не всі школи показують інформацію по отриманню та використанню благодійної допомоги. 

В ЗУ "Про освіту" у ст. 30 чітко сказано, що:
ч. 3. Заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
ч. 4. Інформація та документи, передбачені частинами другою і третьою цієї статті, якщо вони не віднесені до категорії інформації з обмеженим доступом, розміщуються для відкритого доступу не пізніше ніж через десять робочих днів з дня їх затвердження чи внесення змін до них, якщо інше не визначено законом.
Але, як показує аналіз звітності херсонських шкіл, здебільшого школи не публікують документи, що підтверджують факт використання коштів (благодійних особливо). Часто вони обмежуються лише словами "підтверджуючі документи: акт, договір або чек", при чому самі "акти, договори, чеки" не опубліковані на сайтах.

Ті, школи, що отримали відзнаку "Відкрита школа", публікують інформацію в Системі OpenSchool разом зі скан-копіями підтверджуючих документів. Також вони "вбудували" модуль Системи на свої шкільні сайти або поставили посилання на свій профіль в Системі.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.
Наш аналіз показав, що більша частина шкіл не виконують цю норму закону, тобто не публікують інформацію у "формі відкритих даних".

Ті, школи, що отримали відзнаку "Відкрита школа", і які користуються системою OpenSchool, автоматично виконують цю норму, т.я. всі данні у Єдиній системі відкритих бюджетів шкіл можна отримати у структурованому форматі JSON.

Також, ми побачили, що, на жаль, не всі школи були готові надавати відповіді на інформаційні запити: або через незнання відповідного ЗУ, або через небажання відкривати публічні дані. Деякі херсонські школи давали "відписки", надавали не повну відповідь, або ігнорували запити.

Всі ці моменти були враховані під час формування списку номінантів на статус "Відкрита школа". Серед 58 шкіл міста, сертифікат відкритості 2017-2018 отримали:

  • Херсонський таврійський ліцей мистецтв
  • Херсонська гімназія №1
  • Херсонська гімназія №3
  • Херсонська спеціалізована школа I-III ступенів №27
  • Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів №32
  • Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів №46
  • Херсонська спеціалізована школа I-III ступенів №52
  • Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів №55

Сподіваємось, що у наступному навчальному році кількість відкритих шкіл у Херсоні збільшиться. Нагадаємо, що проект "Відрита школа", мета якого широко залучити активних батьків до процесу аналізу фінансів шкіл, реалізується Фондом "Об'єднання" при підтримці МФ "Відродження".

Коментарі