3 дні, 5 міст і 5 презентацій Системи OpenSchool

Презентація Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл (фото - ГО Нова Дружківка)

17-19 квітня з Єдиною системою відкритих бюджетів шкіл знайомились у Слов'янську, Добропіллі, Сєвєродонецьку, Краматорську та Дружківці.

Більше 200 осіб, - представники місцевих управлінь освіти, директори шкіл, садочків, батьківські комітети та просто активні батьки, - прийняли участь в обговоренні сучасних проблем освіти, і зокрема щодо прозорості звітування у закладах освіти.

Завдяки ініціаторам у цих містах, Ользі Алтуніной (координаторка Київського діалогу у Слов'янську) та Світлані Агаджанян (координаторка проектів ГО «Україна можливостей»), на місцевому рівні відбувся міжсекторальний відкритий діалог, якого так потребувала громада. Та напруга, що існує між батьками та адміністраціями шкіл, має бути нівельована завдяки саме співпраці та спільним діям у напрямку розвитку якості освіти. А початком цього - є розвиток довіри та взаєморозуміння через відкритість закладів освіти.


В усіх містах управління освіти виявили бажання централізовано впровадити Єдину систему відкритих бюджетів шкіл у школи, адже вона дозволяє не тільки зменшити цю напругу, та виконувати статтю 30 ЗУ "Про освіту" (щодо фінансової звітності) та ЗУ "Про доступ до публічної інформації" (щодо публікації даних у форматі відкритих даних), але і додатково залучати кошти в освіту через планування та краудфандинг.

Досвід Херсона у впровадженні Системи, а також той факт, що Систему підтримує Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні - стали також важливим фактором прийняття рішення у містах щодо початку використання Єдиної системи відкритих бюджетів у школах.

Чи підуть місцеві управління освіти та школи далі обіцянок, та дійсно розпочнуть звітувати перед громадою у єдиному форматі - питання поки відкрите. Але ми сподіваємось, що це був лише перший крок до розвитку партнерства між всіма учасниками освітнього процесу.

Коментарі