У Чернігові пройшов перший регіональний Open Data Forum


29 жовтня у Чернігові пройшов перший регіональний Open Data Forum, що зібрав близько ста учасників, зацікавлених у розвитку громад і подоланні корупції через використання нових технологій та відкритих даних.

На Форумі із доповідями виступали представники інформаційно-аналітичної платформи для бізнесової аналітики YouControl, Transparency International Ukraine, WikiInvestigation, проекту "Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS" Фонду "Євразія", Громадського Руху ЧЕСНО та Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл.

Учасники заходу вивчали як аналізувати бюджетні закупівлі за допомогою DOZORRO та ProZorro, як проводити антикорупційні розслідування через краудсорсинг, як аналізувати діяльність політиків та депутатів у системі PolitHUB, як моніторити процес отримання та використання бюджетних та позабюджетних коштів школами завдяки Системі OpenSchool in UA.

На панельній дискусії "Прозорість влади та інвестиційний розвиток через відкриті дані" обговорювались реалії прозорості і відкритості інформації та шляхи покращення інвестиційної привабливості Чернігівської області. Під час панельної дискусії прозвучала як “зрада”, так і “перемога” в різних сферах, а також бачення експертів щодо майбутніх дій влади і громади для зміни ситуації.

Юрій Антощук, голова Фонду "Об'єднання", відкриває Форум у Чернігові

"Подібні регіональні форуму - добре висвітлюють особливості локального контексту, - каже Юрій Антощук, голова Фонду "Об'єднання". - І хоча в усіх містах, де ми проводимо Форум, теми приблизно однакові - відкриті дані, антикорупційні ініціативи, цифрові технології, - все ж, учасники, місцеві жителі, наповнюють захід унікальним змістом через свої запитання, пропозиції та дискусії. І я сподіваюсь, що після таких Форумів, впровадження систем, що використовують відкриті дані, відбуватиметься швидше та ефективніше, а жителі стануть адвокатами цих систем заради розвитку громад"

Це вперше подібний великий захід, присвячений обговоренню саме open data, у Чернігові, і було помітно як для учасників поняття "відкритих даних" доволі нове. Тим ни менш, Форум відвідали представники Чернігівської ОДА, з різних міст та ОТГ Чернігівщини, депутати, малий та середній бізнес, журналісти та освітяни.

"На жаль, даний Форум не відвідав жоден представник Чернігівської міської ради. - каже Тетяна Романова, координаторка Системи OpenSchool у Чернігові та голова Агенції Міських Ініціатив. - Схоже, що поки місту не цікаве впровадження відкритих даних і, власне, немає, що розказати в цьому напрямі. Сподіваємось, що подібні заходи будуть мотивувати представників органів місцевого самоврядування удосконалюватись в цьому напрямі".


Open Data Forum у Чернігові - це один з чотирьох регіональних форумів з відкритих даних, що проходили також у Вінниці, Херсоні та Дніпрі. Форуму проводилися регіональними координаторами, партнерами Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл, що впроваджується Фондом "Об'єднання" за фінансової підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.