Дніпро стало четвертим містом, де пройшов регіональний Open Data Forum


700 млн дол США. Саме стільки за підрахунками експертів вже принесли відкриті дані до економіки України. Як працювати з відкритими даними, та як на них заробляти – про це говорили на DNIPRO OPEN DATA FORUM у Дніпропетровській облдержадміністрації.

У форумі прийняли участь бізнесмени, держслужбовці, громадські активісти. Загалом – близько 70 учасників. Форум організували ГО "Інститут реформ та інновацій", ХОБФ "Об'єднання" та Дніпропетровська ОДА за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу.

Роман Сердюк, координатор OpenSchool у Дніпрі

«Раніше, наприклад, райдержадміністрації викладали свій бюджет у форматі відсканованого pdf-файлу. Його не міг розшифрувати комп’ютер без участі людини, яка ці дані вручну перенабирала. Нині за Законом України всі держоргани мають публікувати інформацію у форматі відкритих даних. Він передбачає автоматичне зчитування комп’ютером – можливість обробити цю інформацію, побудувати графіки, створити базу даних», - пояснив один з організаторів форуму Роман Сердюк.

За словами Романа Сердюка, успішно використали систему відкритих даних творці одного з українських сайтів. Портал об’єднує реєстри кількох держорганів. Пару кліків мишкою – і кожен бізнесмен може переглянути всю інформацію про компанію, з якою планує укласти угоду. Чи не банкрут підприємство, чи немає справ у суді, чи не замішаний потенційний партер у корупційних скандалах. Проект комерційний, тож його власники сплачують податки до бюджету.

Є й волонтерські проекти, які використовують Open Data. Один з них – єдина система відкритих бюджетів у навчальних закладах. Вона працює у Дніпрі, Чернігові, Вінниці та Херсоні.

Андрій Жнивін, співзасновник OpenSchool презентує Систему на Форумі

«Можна побачити діаграми: на які статті витрачаються кошти у конкретній школі, - пояснив співзасновник та координатор єдиної системи відкритих бюджетів у навчальних закладах Андрій Жнивін. – Батьки можуть переглянути і які прохання про виділення фінансування з бюджету робив директор. І поставити питання – а чому ви намагаєтесь ці ж проблеми закрити за рахунок батьків? Або навпаки – чому не звертаєтеся із цим проханням до влади?».

Зі слів радника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віталія Литвина, розвиток системи відкритих даних говорить про новий рівень діалогу між державою та громадянами, державою та бізнесом. Гарний приклад використання Open Data - система Prozorro. Кожен може переглянути, які держзакупівлі проводяться, хто на них претендує та які недоліки мають ті, хто програв.

Дніпро – четверте місто України, де проводився регіональний форум з відкритих даних. Open Data Forum вже проходив у Херсоні, Вінниці та Чернігові.