Запрошуємо на V OPEN DATA FORUM


Традиційно, восени у Херсонській міській раді проходить Форум з відкритих даних, який організовують Фонд «Об’єднання» та Центр досліджень суспільства. Цього року Форум буде проходити вже вп'яте, він присвячений не тільки відкритим даним, але й електронній демократії, що одне без іншого уявити складно.

Е-демократія – що це? Куди Україна рухається? Що особисто для вас дає е-демократія та відкриття державних даних? Які сучасні технології вже запроваджуються в Україні та світі? Ці питання будуть обговорюватися 11 жовтня у великій сесійній залі впродовж всього дня.

OPEN DATA FORUM - це щорічний регіональний форум, присвячений сучасним діджитал технологіям, які використовують у своїй роботі відкриті дані задля розвитку громад, зниження корупції та підвищення прозорості діяльності органів влади.

Цей форум буде корисним для всіх, хто хоче змінити на краще своє місто, свій регіон і всю Україну вцілому. Сучасний світ змінюється, а разом з ним, і наші підходи отримання даних та їх використання.

Хто виступатиме на Форумі відкритих даних цього року?

Задасть темп на початку Форуму Олександра Піденко, Національний модератор єдиної платформи електронної демократії EDEM. Вона працює в швейцарсько-українській програмі  "Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади" (EGAP), що реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України. Олександра розповість про те, куди рухається Україна у сфері електронної демократії, які інструменти вже є в Україні, чого бракує, які виклики та складності існують. Тема буде корисною для широкого кола громадськості.

Далі, тема, яка особливо корисною буде для бізнесу - це виступ Наталії Чорногуб, Експертка з комплаєнсу й GR-менеджерка YouControl. Відкриті дані роблять прозорим бізнес: відображають його поведінку зараз і в історичному вимірі, адже дані зберігаються, можуть використовуватись для аналізу. Завдяки цьому ми можемо виявити порушення, які ведуть до соціальних проблем. Це і шахрайство, і корупція, що однаково негативно впливають на економічний розвиток нашої країни. Тому відкриті дані, їх наявність, аналіз, використання — ключ до успіху.

Катерина Борисенко, Product Owner SocialBoost, фахівець з впровадження ІТ-сервісів для ОМС, презентує практичні кейси використання громадами (ОТГ) сучасних цифрових рішень на прикладі веб-платформи DOSVIT. Ця платформа допомагає громаді створити єдине повноцінне представництво в мережі — налаштувати сучасний інвестиційно-привабливий вебсайт, підключити необхідні додатки, залучити до співпраці незалежних розробників. Тема буде корисною для голів сільрад, ОТГ, населених пунктів, депутатів та активним громадянам.

Цього року ми також торкнемося теми охорони здоров'я. Іван Буланкін, Керівник відділу Електронна охорона здоров’я Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА, розповість про інноваційні послуги з охорони здоров’я, які надаються із використанням сучасних технологій. Як змінюється сфера охорони здоров'я, які технології використовують і що дають відкриті дані для поліпшення якості самої сфери? Ця тема буде цікавою для широкого кола громадськості.

Після перерви на каву, ми матимемо панельну дискусію на тему "Е-рішення для Херсонської області: відкритість та діджиталізація". Чи знаєте ви, що Херсонська область буде першою, де з'явиться посада заступника голови ОДА по діджиталізації? Андрій Богданович, наразі радник, а вже скоро, заступник, у цьому напрямку, разом із колегами: Наталією Пасенко, Директор КП “Центр електронного самоврядування” Херсонської обласної ради, Сергій Лобойко, Голова Центру розвитку інновацій, координатор проекту “Е-рішення для громад” та Микола Козлов, Експерт з побудови Smart City будуть обговорювати питання розвитку нашої області. Поговоримо не тільки про те, що заплановано робити в області у сфері цифровізації, а й як всі ці зміни вплинуть на економіку області, на її розвиток, на можливості для бізнесу, громади. А ще обговоримо можливе пілотування цифрового перепису населення Херсонщини. Цікаво? Тема - для широкого кола жителів Херсонщини.

Далі, Оксана Потапенко, Менеджер з розвитку бізнесу, з компанії AuxBridge (Ізраїль), розповість як створювати цифрову екосистему міста при обмеженому бюджеті. Всі ми говоримо про SMART-city, але якщо грошей мало, чи реально щось зробити SMART? Тема буде корисною для голів населених пунктів, депутатам, громадськості.

Про міські чат-боти щось чули? Наприклад, сіті-бот "Назар" надає швидкий та дуже зручний канал отримання своєчасної інформації стосовно поточних ремонтів та строків усунення аварій за конкретною адресою у місті. Дмитро Сергєєв, CEO OpenDataLab – Ukraine, розповість як чат-боти допомагають економити кошти та покращувати життя людей на конкретних прикладах. Тема буде корисною як пересічним громадянам, так і керівникам комунальних підприємств, головам населених пунктів.

Юрій Антощук та  Андрій Жнивін, засновники OpenSchool in UA, поділяьбся напрацюваннями в освітній сфері. Єдина система відкритих бюджетів шкіл, яка вже працює у 14 містах України, містить інформацію про більше пів тисячі закладів освіти. І прийшов час поговорити не тільки про отримання інформації, але й про методи комунікації батьків з адміністраціями шкіл. Учасникам форуму презентують інструмент комунікації (чат-бот) і формування громадського рейтингу шкіл - як впливати на зміни у вашій школі. Тема буде корисною для батьків, чиї діти навчаються у школах, чи тільки планують піти.

Не пропустіть захід, приходьте 11 жовтня у Херсонську міську раду.

Реєстрація о 9:30, а о 10:00 починаються вже виступи. Приходьте з колегами та друзями, адже чим більше буде людей задіяних у цифровій трансформації області, тим швидше будемо бачити позитивні результати цієї трансформації.

Більше інформації на сайті: https://opendataforum.in.ua/kherson/