Дані відкриті - Є демократія: у Херсоні пройшов V Open Data Forum



V Open Data Forum Херсон

11 жовтня у Херсоні пройшов вже 5й регіональний Open Data Forum, який відвідали більше 160 учасників з Херсонської області: активні громадяни, депутати, сільські голови, представники бізнесу, комунальних підприємств, профільних департаментів та управлінь. Були також гості і з сусідніх областей, зокрема з Миколаївської області приїхала група освітян.

Цьогорічний форум був присвячений не тільки запровадженню технологій, що використовують відкриті дані, але й обговоренню інструментів електронної демократії, які вже працюють в Україні.

Завдання Open Data Forum – створити майданчик для отримання корисної практичної інформації у сфері відкритих даних та цифрових технологій, налагодженню контактів з інноваторами, та запровадженню цих нових технологій на локальному рівні.

Ми запрошуємо українських і міжнародних експертів, які презентують громаді Херсонщини які технології можна впровадити на місцях, щоб знизити рівень корупції, підвищити ефективність діяльності органів влади, покращити якість життя пересічних громадян, поліпшити бізнес середовище.

Спілкування під час Форуму у Херсоні

Наше мета – створити умови для партнерства та запровадження технологій.

Кожен учасник нашого Форуму – може вільно поставити питання спікерам, поспілкуватися особисто під час перерви, і спланувати спільні дії по цифровій трансформації свого населеного пункту, ОТГ чи всієї області.

Чи всі користуються цією можливістю, чи ні – це питання вже до учасників.

Учасники V OPEN DATA FORUM у Херсоні

Цього року на V Open Data Forum у Херсоні виступали такі експерти:
  • Олександра Піденко, Національний модератор єдиної платформи електронної демократії EDEM, працює в швейцарсько-українській програмі «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України. Олександра презентувала працюючі інструменти е-демократії в Україні.
  • Наталія Чорногуб, Експертка з комплаєнсу й GR-менеджерка YouControl розповідала про важливість моніторингу контрагентів та інструменти аналізу, як важливий елемент прозорого бізнес-середовища.
  • Катерина Борисенко, Product Owner SocialBoost, фахівець з впровадження ІТ-сервісів для ОМС, презентувала практичні кейси використання громадами (ОТГ) сучасних цифрових рішень на прикладі веб-платформи DOSVIT. У Херсонській області Музиківська ОТГ вже використовує цей інструмент для презентації своєї громади в Інтернеті.
  • Іван Буланкін, Керівник відділу Електронна охорона здоров’я Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА розповів про перебіг медичної реформи у Херсонській області, а також про сучасні електронні сервіси та цифрові інструменти, які використовуються у первинній медицині.
  • Оксана Потапенко, Менеджер з розвитку бізнесу, з компанії AuxBridge (Ізраїль), розповіла як створювати цифрову екосистему міста при обмеженому бюджеті та презентувала Ізроїльську розробку, систему, яка дозволяє запроваджувати Smart City.
  • Дмитро Сергєєв, CEO OpenDataLab – Ukraine, розповів як чат-боти допомагають економити кошти та покращувати життя людей на прикладах розроблених ними чат-ботах, які запроваджуються в Україні: сіті-бот Назар та мед-бот Марта.
  • Юрій Антощук та Андрій Жнивін, засновники OpenSchool, презентували оновлену версію Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл, яка буде запущена вже цього року, а також додаткові інструменти взаємодії батьків, освітян: OpenSchool Bot та громадський рейтинг шкіл Чернігова через інфраструктурну мапу.

Панельна дискусія на V Open Data Forum Херсон

На Форумі ми також провели панельну дискусію на тему «Е-рішення для Херсонської області: відкритість та діджиталізація» за участю радника з діджиталізації голови ОДА Андрієм Богдановичем, радника херсонського міського голови Артура Мадатяна, експерта з побудови Smart City, директора компанії FDI Миколи Козлова та директора КП «Центр електронного самоврядування» Херсонської обласної ради Наталії Пасенко. На панелі обговорювали куди рухається Херсонщина у цифровому світі, які сервіси запроваджуються, і що необхідно зробити, щоб покращити життя людей за допомогою цифрових технологій, а також, говорили, чи готові люди до цифрової трансформації.

V Open Data Forum традиційно проходив у Херсонській міській раді. Організатори: Фонд «Об’єднання» та Центр досліджень суспільства. Висловлюємо також подяку Молодіжній раді при херсонському міському голові за волонтерську підтримку заходу.