Школа демократичного розвитку - відкритий набір


Запрошуємо села, селища та міста до 15000 населення Херсонської, Миколаївської, Одеської областей подавати заявки на участь в навчальній програмі ком'юніті меппінгу "Школа демократичного розвитку".

Навчальна програма дозволить командам комплексно підійти до виявлення та аналізу існуючих проблем у громаді, а також плануванні залучення ресурсів для розвитку територій.

Використовуючи ефективні інструменти дослідження громадської думки, картуванню територій, аналізу даних з використанням сучасних цифрових технологій, учасники під час навчання створять інвестиційні пакети громад, а також прийняти участь у конкурсі мікро-грантів.

Школа демократичного розвитку складається з наступних етапів:

  1. Тренінг "Партисипативне залучення і дослідження", на якому відбудеться розбір методів, етапів і процедур партисипативного дослідження у громадах, картування територій та інших підходів збору даних. Тренінг планується на кінець листопада 2019.
  2. Домашнє завдання - польове дослідження у громадах.
  3. Тренінг "Створення інвестиційного пакету громади", на якому будуть розбиратися інструменти обробки, аналізу та візуалізації зібраної інформації під час польового дослідження, а також формування інвестиційного пакету. Тренінг планується у Лютому-березні 2020.
  4. Домашнє завдання - формування інвестиційного пакету.
  5. Тренінг "Проектування соціальних дій", на якому буде оголошено конкурс мікро-грантів серед учасників Школи та розбір методів написання проектних заявок. Тренінг планується у Червні 2020.
  6. Домашнє завдання - реалізація мікро проектів у громаді.

Під час всього періоду Школи, учасники отримають менторський супровід та консультації як віддалено, так і офлайн у своїх громадах.

Що собою представлятиме інвестиційний пакет громад?


По-перше, це друковане видання - з результатами дослідження у громаді з графіками, діаграмами, коментарями та іншими соціальними, економічними даними, - яке може бути корисним для інвесторів та донорів.

По-друге, це ряд готових продуктів, наприклад, у сфері туризму, які можна запроваджувати в громаді одразу після Школи.

Інвестиційний пакет громади - це не тільки готовий продукт для інвесторів, але і максимально насичений інформацією документ, який може стати основою для подальшої побудови стратегії розвитку громади.

Дослідження, яке буде проведене під час навчання, дозволять громадам ґрунтовно писати проекти у міжнародні фонди, готувати пропозиції потенційним інвесторам, і, що найголовніше, максимально залучити населення до процесу розвитку своєї громади.

Умови участі


Щоб прийняти участь у Школі демократичного розвитку необхідно:

  • сформувати активну команду (ініціативну групу) у своєму населеному пункті, яка буде готова впродовж навчальної програми працювати у своїй громаді; ініціативна група повинна складатися як з представників активних громадян, активістів, так і з представників влади та/або державних установ - розвиток громади має відбуватися у співпраці влади з громадою;
  • на кожний тренінг від громади має приїжджати по 2 представника від ініціативної групи; 
  • участь в усіх заходах Школи в повному об'ємі є обов'язковою умовою подальшої співпраці та навчання;
  • бути максимально вмотивованими у розвитку своєї громади та готовими активно для цього попрацювати.
Ми запрошуємо села, селища та міста до 15000 населення (які не об'єдналися в ОТГ) Херсонської, Миколаївської, Одеської областей де НЕ працюють програми DOBRE та U-LEAD.

Від кожної області буде обрано по 3 населених пункти, з якими ми будемо працювати над їхніми інвестиційними пакетами, та серед яких буде проводится конкурс грантів.


Для участі заповніть реєстраційну форму: https://fdun.tk/gromada 


Всі витрати на проживання, харчування, навчання та друк матеріалів під час проведення досліджень покривається організаторами навчальної програми.

Тренери


Тренерами Школи виступатимуть досвідчені експерти розвитку громад та запровадженню сучасних технологій. 

Головні тренери:

Микола Гоманюк - кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету, голова Херсонського обласного відділення Соціологічної асоціації України. Програма розвитку ООН залучала Миколу в якості національного консультанта по розробці методології та проведенню партисипативного дослідження у сфері безпеки та соціальної згуртованості у Луганській області. 

Юрій Антощук - голова Фонду "Об'єднання", майстер-фасилітатор Британської Ради, співзасновник OpenSchool, тренер з нових медіа та розвитку громад, співавтор практичного посібника "Картування громад в Україні". Програма розвитку ООН залучала Юрія в якості національного консультанта по розробці методології та проведенню партисипативного дослідження у сфері безпеки та соціальної згуртованості у Донецькій області. 

Під час Школи демократичного розвитку будуть додатково залучені тренери та експерти, які допоможуть учасникам навчання створити якісні інвестиційні пакети.


Це вже не перша Школа розвитку, яку проводить Фонд "Об'єднання". Вперше за весь час незалежності України у Лазурному та Скадовську, завдяки Школі, минулого року було проведене дослідження туристичного потенціалу регіону. У 7 громадах Херсонщини також проводилися партисипативні дослідження за спрощеним підходом Школи. Методологія дослідження, яку розробили Микола та Юрій, лягла в основу створення аналітичних профілів у 30 громадах Донецької та Луганської областей на замовлення ПРООН. 

Цьогорічна Школа демократичного розвитку проводиться Фондом "Об'єднання" за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Коментарі