6 аналітичних видань партисипативного дослідження у Херсонських ОТГ



У червні-вересні 2018 року ми проводили Школу Community Mapping для 7 громад Херсонщини, в рамках якої учасники досліджували громадську думку у своїх населених пунктах.

Основна мета проведеного дослідження: залучення мешканців громад до дослідницького процесу, який би дозволив виявити проблем та покращення рівня якості життя у населених пунктах ОТГ. Визначити: ключових гравців; нагальні потреби; проблеми та недоліки, позитивні сторони, які варто розвивати.

Дослідження проводилося в таких громадах:
В усіх громадах проводилося анкетування, фокус-групи, мапування. Деякі питання були однакові, деякі різнилися в залежності від громади. Окремо по кожній громаді можна завантажити дослідження вище, а тут ми представляємо декілька цікавих порівняльних характеристик.

На питання, чи переїхали б учасники опитування в іншу область України, чи взагалі іншу країну, за можливості, більшість все ж таки, залишилися б в їх рідному населеному пункті. Хоча і відсотки переїзду в іншу країну також не можна ігнорувати.



На питання чи вплинуло об'єднання (створення ОТГ) на ваше життя чи життя вашої родини, все ж, великий відсоток респондентів поки не можуть сказати точно, або відмічають, що ніяк не вплинуло.

ТОП 5 проблем громад на думку жителів виглядають таким чином:






Незадовільний стан доріг, безробіття, вирубка лісосмуг, бродячі тварини - майже в усіх населених пунктах, де проводилось дослідження, найактуальніші проблеми.

Серед питань, які підіймалися під час дослідження були також і оцінка якості освітніх, медичних та загалом комунальних послуг в ОТГ, ефективність роботи сільських рад, перспективи розвитку ОТГ тощо.

Школа Community Mapping та публікація видань проводилися за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Хочемо нагадати, що після дослідження, в рамках Школи, 3 громади також отримали мікро-гранти на реалізацію проектів соціальної дії.