У 4 громадах Херсонщини розпочався процес формування профілів з громадської безпеки та соціальної згуртованості

Тренінг для робочих груп з громадської безпеки у Генічеську
Тренінг для робочих груп з громадської безпеки у Генічеську

11-13 червня 2021 у м. Генічеськ пройшов перший тренінг з профілювання "Інструменти партисипативного дослідження громадської безпеки та соціальної згуртованості" для робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості Чаплинської, Новотроїцької, Присиваської та Генічеської ТГ Херсонської області.

Завданнями тренінгу були:

  1. Пояснити учасникам, чому дослідження за участі громади є важливими.
  2. Продемонструвати успішні практики профілювання в Україні.
  3. Надати методи дослідження громадської думки та такі інструменти, як проведення фокус-груп, масових опитувань, offline та online картування громади.
  4. Розробити власні програми дослідження щодо стану громадської безпеки і соціальної згуртованості у своїх місцевих громадах, включно з гайдом фокус груп, анкетою і вибіркою масового дослідження, онлайн анкетою для картування громади.
  5. Мотивувати учасників у проведенні спланованого дослідження у їх місцевих громадах як складової частини профілю громади.

Раніше у вищевказаних громадах були сформовані робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості для пошуку спільних скоординованих рішень зі створення безпечного середовища у громадах. Групи функціонують як діалогові платформи, уповноважені громадою спільно визначати потреби, проблеми і ресурси, а також шукати ефективні відповіді на проблеми громадської безпеки. До складу робочих груп увійшли активні мешканці і мешканки громад, лідери та лідерки громадських організацій, представниці та представники органів місцевої влади та самоуправління, соціальних служб, організацій, що надають безпекові послуги. 

Опанування методу картування під час тренінгу для робочих груп з громадської безпеки у Генічеську
Опанування методу картування під час тренінг для робочих груп з громадської безпеки у Генічеську

Для комплексного дослідження та аналізу ситуації з громадської безпеки та соціальної згуртованості у населених пунктах 4 громад Херсонщини, розпочався процес формування аналітичних профілів, куди увійдуть соціально-демографічні дані кожної з громад, дані по соціальній, громадській, безпековій, економічній сферах, інформаційній безпеці. Будуть зібрані та структуровані основні програмні документи місцевого рівня та досвід співпраці з організаціями та фондами національного і міжнародного рівнів за останні 2-3 роки у сфері громадської безпеки та соціальної згуртованості, визначені основні зацікавлені сторони у процесі мобілізації громади.

Крім того, до профілів увійде великий блок результатів соціологічного дослідження щодо проблем і перспектив розвитку громад. Буде визначений список пріоритетних проблем у сфері громадської безпеки та соціальної згуртованості, названих місцевими жителями під час інтерв’ю, фокус-груп, опитування та іншого спілкування у процесі збору даних. Буде організоване соціальне картування у громадах, завдяки якому на онлайн картах будуть позначені небезпечні місця у населених пунктах вищевказаних громад, інфраструктура «безпекових» об’єктів у широкому значенні цього слова, будуть створені карти проблем і ресурсів громадської безпеки, а також описані можливі та бажані ініціативи.

Профіль громади - це документ, створений за участі громади, який відображає погляд на спільноту зсередини. Ці створені профілі в подальшому дозволять підготувати плани громадської безпеки з метою реагування на потреби та виклики, які стоять перед жителями громад у вирішенні актуальних питань щодо розбудови миру, соціальної згуртованості та громадської безпеки, в тому числі шляхом залучення вразливих груп населення до процесів прийняття рішень на місцевому рівні.

Розроблені профілі громад також дозволять залучити міжнародне фінансування, зокрема від Програми ООН з відновлення та розбудови миру, на реалізацію проєктів у сфері громадської безпеки та соціальної згуртованості.

Проведення тренінгів, створення профілів та підтримка мережі робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості у Чаплинській, Новотроїцькій, Присиваській та Генічеській ТГ Херсонської області відбувається Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» в рамках проєкту «Узбережжя Азовського моря: громадська безпека та соціальна згуртованість в умовах змін» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС).

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.