8 проєктів соціальної дії будуть підтримані в Черкаській області в рамках обласного пітчингу

 


18 січня в Черкаській області завершився обласний пітчинг, який проводився Фондом "Об'єднання" за підтримки та у партнерстві з Британською Радою та за співфінансуванням Європейського Союзу в рамках проєкту "Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)".

В рамках пітчингу було схвалено підтримати 8 проєктів соціальної дії активних громадян області

Сам обласний пітчинг складався з декількох етапів. Ще у листопаді 2021 року серед мешканців Черкаської області було розпочато прийом ідей з фокусом на покращення життя громадян, розвитку співпраці з органами влади для вирішення проблемних питань та досягнення спільної мети. На першому етапі ми отримали 46 ідей проєктів.

Всі учасники, які подали свої ідеї, мали пройти онлайн курс "Є ідея? Втілюй! Проєктний дизайн для соціальних ініціатив", який розроблявся командою майстер-фасилітаторів Британської Ради, і покликаний надати базові знання з планування проєктів.

Активні громадяни, які пройшли теоретичний курс, були запрошені на 4-денний тренінг з доопрацювання їхніх ідей. Майстер-фасилітатори Британської Ради допомагали учасникам впродовж тренінгу покращити проєктні заявки, та надавали консультації з приводу планування всіх етапів проєкту.

Після доопрацювання проєктів, розпочалося тижневе громадське онлайн голосування за ініціативи на спеціальній платформі. Будь-хто міг ознайомитися із запропонованими ініціативами, і віддати свій голос за 3 ідеї.

Останнім етапом став сам пітчинг - презентації учасниками своїх ініціатив перед конкурсною комісією. На презентацію кожен учасник мав по 5 хвилин, впродовж яких необхідно було переконати членів конкурсної комісії, що їхній проєкт важливий для громади, що команда активістів має відповідний досвід та спроможність реалізації подібних ініціатив, і що запропоновані проєкти мають позитивний вплив на суспільство. 

На основі онлайн голосування і голосування членів конкурсної комісії, в Черкаській області були визначені 8 переможців, які отримають фінансування. Кожен із проєктів додатково залучає ресурси і кошти від місцевої влади та громади.

Проєкти-переможці:

  • «Відкритий клас Skylight», с. Кочержинці. Загальний бюджет проєкту 45 950 грн, з них 34 870 грн — фінансування від Британської Ради. 
  • «Мистецький простір "Артсквер"», смт Чорнобай. Загальний бюджет проєкту 75 000 грн, з них 34 000 грн —  фінансування від Британської Ради. 
  • «Комунікаційно–дискусійна локація в громадському просторі», с. Карашина. Загальний бюджет проєкту 90 000 грн, з них 35 000 грн — фінансування від Британської Ради. 
  • «Арт-об’єкт "Книга в кишені"», с. Соколівка. Загальний бюджет проєкту 23 353 грн, з них 15 000 грн — фінансування від Британської Ради. 
  • «Сортуй сміття заради майбуття», с. Бужанка. Загальний бюджет проєкту 42 960 грн, з них 35 000 грн — фінансування від Британської Ради. 
  • «Сигнальна ВЕЖА», с. Матусів. Загальний бюджет проєкту 35 560 грн, з них 25 760 грн — фінансування від Британської Ради. 
  • «Простір "Рух — це життя!"», с. Селище. Загальний бюджет проєкту 83 005 грн, з них 35 000 грн — фінансування від Британської Ради.
  • «Рекреаційна зона "Корисна перерва"», с. Соколівка. Загальний бюджет проєкту 78 426,8 грн, з них 34 310 грн — фінансування від Британської Ради.
Таким чином, загальна сума фінансування всіх проєктів складає 474 254,8 грн, з яких Британська Рада фінансує 248 940 грн, а 48% фінансування надають партнери та місцева влада у громадах.

Обласний пітчинг проводиться в рамках проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості» (SC3), покликаного забезпечити ефективне подолання викликів і реалізацію перспективних можливостей в галузі розвитку на місцевому рівні шляхом покращення співробітництва між організаціями громадянського суспільства (ОГС) та місцевими органами влади (МОВ) в Україні. Він співфінансується Британською Радою та Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою спільно з трьома досвідченими спів-заявниками (ОГС): ГО «Міцна громада», ГО «Молодіжна Платформа», та Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання», що розміщуються на сході, заході та на півдні України відповідно. Проєкт здійснюється на всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій.