"Економічний розвиток Уманщини 2.0" під час війни

форум економічний розвиток

29 листопада 2022 в м. Умань пройшов Форум "Економічний розвиток Уманщини 2.0", присвячений економічному розвитку громад Уманського району під час війни. 

На форумі зібрались більше 100 людей з бізнесу та громадських організацій, а також команди органів місцевого самоврядування з Уманської, Христинівської, Монастирищенської, Буцької, Жашківської, Ладижинської, Тальнівської, Ярмільської, Паланської, Дмитрушківської, Бабанської і Полянецької громад та міста Черкаси.

У липні цього року в м. Лугано (Швейцарія) пройшла Міжнародна конференція з відновлення України URC2022, по результатах якої учасники конференції, 40 країн і майже 20 міжнародних організацій, підтримали план відновлення України. Їхня готовність підтримувати Україну відображена у спільній Декларації Лугано. 

У декларації зафіксовано сім принципів, що визначають критерії та методи відновлення України, які назвали принципами Лугано. А саме: партнерство, спрямованість на реформи, прозорість, підзвітність та верховенство права, демократична участь, залучення багатьох учасників, гендерна рівність та інклюзія і сталий розвиток.

Важливим моментом є й те, що відновлювати Україну потрібно вже зараз, ще до нашої перемоги. Тому питання розвитку та сприяння українського бізнесу та залучення інвестцій в умовах російської агресії необхідно вирішувати зараз. Саме тому, Форум "Економічний розвиток Уманщини 2.0" є на часі, і на ньому обговорювалися роль органів місцевого самоврядування, проєкти громад, плани бізнесу та участь громадських організацій у розвитку та відбудові регіонів, дотримуючись принципів Лугано.

Форум залучив спікерів з усієї України - експертів з розвитку економіки, кластерного розвитку і залучення інвестицій у громади та представників донорських організацій:

  • Мар’яна Олеськів, Державна агенція з розвитку туризму
  • Володимир Василевський, інвестиційний банкір, був директором АРР м. Тернопіль
  • Василь Гошовський, керівник АРР м. Миколаїв, керуючий партнер індустріального парку м. Вінниця (онлайн)
  • Тетаня Гончаренко, членкиня спільноти підприємців Theowners та Invest Global Summit
  • Володимир Воробей, PPV, м. Львів
  • Любов Ропало, менеджр програми "Стійкість" Фонду Східна Європа і керівник АРР м. Черкаси
  • Олександ Синюк, менеджер з програмної діяльності, "Підтримка ММСП та  територіальних громад від Програми USAID АГРО"
  • Олександр Юрчак, Український кластерний альянс
  • Валерія Гончаренко, Український кластерний альянс "Роль влади у кластерному розвитку на рівні громад. Досвід та кейси"
  • Андрій Сидор, президент Львівського туристичного альянсу, компанія DIK ART
  • Олександр Мазурчак, міський голова Кам’янсько-Подільського 1997 – 2008 рр., ініціатор розвитку туристичної сфери міста
  • Андрій Гінкул, ГО «Центр реформ».

На формі був підписаний Меморандум про співпрацю між територіальними громадам у спільних намірах розвивати внутрішній туризм, а значить і економіку та інфраструктуру. Підписантами стали не тільки громади Уманського району, але і Тальнівська та Студенянська громади з Вінницької області.

Форум був організований Херсонським центром розвитку громад у складі Агенції регіонального розвитку "ТОТГ" (м. Нова Каховка), Фонду "Об'єднання" (м. Херсон), Благодійного фонду "Це Крафт" (м. Нова Каховка) та у партнерстві з Уманською міською радою.

Місто Умань стало тимчасовим прихистком частини команд херсонських громадських організацій, які вимушені були виїхати з Херсонської області через загрозу життя, коли вона була окупована російськими найманцями.