Конкурс «Кращий картограф м. Херсона та Херсонської області»

Кращий картограф м. Херсона та Херсонської області

Запрошуємо всіх активних громадян м. Херсона та Херсонської області прийняти участь у першому обласному конкурсі "Кращий картограф м. Херсона та Херсонської області", який проводиться у період з 20 квітня по 11 травня 2015 р. 

>> Зареєструватися на конкурс <<


Мета конкурсу: підвищення туристичного та інвестиційного потенціалу м. Херсона та Херсонської області через деталізацію Google Maps.


Організатором конкурсу є Херсонський обласний благодійний фонд «Об’єднання» за підтримки Херсонської міської ради та Департаменту зовнішньоекономічної діяльності, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації, та проводиться в рамках проекту «Цифрове перетворення Херсонської області» за підтримки компанії Google Україна.


В чому суть Конкурсу

Протягом 3 тижнів необхідно наносити інфраструктурні об'єкти (лікарні, школи, державні заклади, кафе, ресторани, магазини тощо), прокладати дороги і вносити інші зміни на Google Maps через Google Map Maker, задля деталізації і поліпшення онлайн карти Херсонщини. Обов'язково ознайомтесь із Положенням конкурсу: www.fundunion.org/2015/04/terms.html 


Якщо ви ніколи не редагували карти

Новачки, котрі ніколи не редагували онлайн карти, можуть пройти безкоштовні онлайн уроки на сайті спільноти Google MapMaker в Україні: http://gmm.in.ua/instructions/  


Подарунки переможцям

Серед усіх учасників, по закінченню Конкурсу, буде обрано 6 найактивніших:  окремо 3 переможця по м. Херсону та 3 переможця по Херсонській області, які внесли найбільше правок та інформації на Google карти. Їх буде відзначено та нагороджено цінними подарунками від Херсонської міської ради, Херсонської обласної державної адміністрації та компанією Google Україна 14 травня 2015 р на II Таврійському Туристичному Конгресі у м. Н.Каховка.

Критерії визначення переможців Конкурсу відбуватиметься згідно розробленого Положення про Конкурс, з яким можна ознайомитись за посиланням: www.fundunion.org/2015/04/terms.html 


Хто може прийняти участь у Конкурсі

Прийняти участь у Конкурсі може будь-хто з мешканців м. Херсона та Херсонської області, котрі досягли 16 років, та які заповнили онлайн анкету за посиланням: www.bit.ly/KsMap. Під час реєстрації учасник сам визначає територію редагування серед двох запропонованих категорій: 
• м. Херсон (включаючи Антонівку, Степанівку, Кіндійку, Геологів, Зеленівку, об’єкти дачної інфраструктури в дельті Дніпра); 
• Херсонська область (всі райони та населені пункти Херсонської області за винятком тих, що віднесені до категорії «м.Херсон»).


Актуальність тематики Конкурсу
Згідно з останніми даними досліджень агентства Wearesocial , кількість активних користувачів Інтернетом станом на січень 2015 року становить понад 3 млрд  жителів (з 7.21 млрд жителів планети). При цьому, унікальних користувачів мобільними пристроями налічує майже 3.65 млрд.
38% з них (1,14 млрд людей) шукають різнопланову інформацію в Інтернеті, використовуючи сервіси онлайн мап . І цей показник зростає щороку на 5-6%.
Ще в 2013 році додаток для смартфонів Google Maps став найбільш популярним додатком у світі, обігнавши навіть YouTube і Facebook. 54% всіх користувачів смартфонів у світі використовують саме Google карти для пошуку інформації (наприклад, місця розташування інфраструктурних об’єктів, способів добирання до локацій тощо).
Онлайн карти вдосконалюються, і сьогодні, можна не йдучи з сайту Google Maps подивитися основну інформацію про кафе, ресторани, або ж забронювати номер в готелі чи придбати квитки. Проте, багато користувачів онлайн мап часто стикаються з проблемами їх недостатньої деталізації. Якщо шукати якусь інформацію на картах сіл, невеликих міст, можна не знайти велику кількість адрес, вулиць, закладів. На карті не позначені будинки, відсутні дороги та інші інфраструктурні об'єкти. Це ускладнює процес отримання логістичної інформації щодо розташування тих чи інших об'єктів на карті, і способів дістатися до них, через геолокаційні сервіси.
На жаль, Херсонська область не часто потрапляє під зйомку супутника, і згідно хронології оновлень супутникових знімків Google Maps, велика частина нашого причорноморського узбережжя останній раз оновлювалась ще до 2009 року.
Виходячи з усього вищесказаного і наведеної статистики тенденцій розвитку цифрових технологій в світі, ми не можемо не звертати увагу на важливість сервісів онлайн карт, у тому числі і на Google Maps, у процесі планування розвитку туризму в Херсонській області.
Деталізуючи онлайн карти, ми даємо змогу:
• туристам більше дізнатись про наш край; 
• місцевому бізнесу (ресторанам, кафе, готелям) безкоштовно рекламувати себе в Інтернеті;
• Херсонщині заявити про себе на всю Україну, як про інноваційну область;
• жителям області проявити активну соціальну позицію та зробити свій власний внесок у розвиток рідного регіону.


Спільнота картографів Херсонської області
Задля постійної актуалізації онлайн мап Херсонщини та їх деталізації, Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» було прийнято рішення щодо створення і підтримки локальної спільноти картографів Херсонської області, які б самі покращували свої райони та населені пункти. 
У січні 2015 року у Херсоні пройшов перший майстер-клас з онлайн картографії для жителів Херсона, Каховки, Нової Каховки, Скадовська, Голої Пристані, Берислава. Майстер-клас проводили провідні картографи спільноти Google MapMaker в Україні в рамках програми «Цифрове перетворення Херсонської області» за підтримки компанії Google Україна.
Після цього, у березні та квітні 2015 року, було проведено додатково 3 майстер-класи у Каховці, Новій Каховці та Херсонському державному університеті. У травні планується проведення семінару у Залізному Порті.
Завдяки такій активній роботі по залученню небайдужих людей до покращення онлайн мап своїх населених пунктів, спільнота картографів Херсонської області на початок квітня 2015 налічує вже понад 100 картографів з усієї області.
Спільнота картографів Херсонської області є відкритою, та кожен бажаючий може приєднатися до спеціально створеної групи у Google+.

Контакти для довідок:
+380509884726 (Анастасія Гришко, керівник напрямку ІКТ Фонду «Об’єднання»)
+380999428115 (Юрій Антощук, голова Фонду «Об’єднання»)
office@fundunion.org