Впровадження онлайн системи «Відкритий бюджет навчальних закладів»

Презентація запуску програми у Херсоні 22 березня 2016

Херсонський обласний благодійний фонд «Об’єднання» у партнерстві з Громадською організацією «Центр дослідження суспільства» розпочинають роботу над програмою створення онлайн системи «Відкритий бюджет навчальних закладів».

Мета програми: підвищення прозорості витрат грошових засобів за цільовими призначеннями дошкільними та шкільними навчальними закладами міста Херсона.

В рамках програми на 2016 рік заплановані наступні дії:
  1. Розробка концепції ефективного моніторингу та контролю витрат грошових коштів, які збираються у школах. Розроблена концепція ляже в основу розробки веб-платформи по контролю за витратами навчальних закладів.
  2. Створення веб-платформи для навчальних закладів, яка дозволить зробити прозорим механізм збору та використання грошових засобів. Розроблена концепція батьками буде удосконалена та систематизована завдяки залученим експертам.
  3. Впровадження веб-платформи у пілотній школі м. Херсону.

В рамках програми передбачається:
  1. Проведення фокус-груп із батьками, педагогами навчальних закладів м. Херсону. Під час фокус-груп буде виявлено бачення учасників щодо того, як має відбуватися контроль витрат грошових коштів шкільних фондів, меценатських пожертв та державного фінансування, які саме мають бути впроваджені механізми та можливості майбутньої веб-системи.
  2. Консультації із громадськістю, органами влади, навчальними закладами та залученими експертами, що вже мають досвід розробки подібних онлайн систем по відкритості влади, у форматі експертних зустрічей та круглих столів.
  3. Аналіз шкільних сайтів на придатність інтеграції на них віджетів програмного продукту по відкритому бюджету.
  4. Проведення у Херсоні II Форуму відкритих даних Open Data Forum 2016, на якому буде презентована пілотна програма онлайн системи.
Концепція онлайн системи «Відкритий бюджет навчальних закладів» була спільно розроблена IT-спеціалістами та громадськими діячами України у листопаді 2015 року в Києві під час ТехФоруму, який був присвячений впровадженню різних хай-тех рішень для боротьби з корупцією. Херсонщина виступила з ініціативою взяти на себе розробку важливої для всієї країни системи по моніторингу бюджетів навчальних закладів. 

Ми запрошуємо всіх небайдужих долучитись до розробки концепції платформи та ефективного моніторингу витрат. Зокрема, ми запрошуємо до співпраці та участі в фокус-групах активних батьків, чиї діти навчаються або навчались у школах чи відвідують дошкільні заклади, викладачів, громадських діячів, журналістів та просто активних громадян.

Заповніть контактну форму, і ми зв'яжемося із вами коли будемо організовувати фокус-групи, круглі столи чи інші заходи в рамках програми: http://fdun.tk/open-school 

Нам важлива ваша участь аби змінити ситуацію на краще.

Якщо Ви маєте питання чи пропозиції - пишіть їх на емейл: office@fundunion.org 

Або телефонуйте:
• Юрій Антощук - 099 056 6050
• Андрій Жнивін - 099 942 8115

Весь перебіг програми буде висвітлюватися на офіційному сайті Фонду «Об’єднання»: www.fundunion.org 


Для довідки

ТехФорум - це частина ініціативи Державного департаменту США, спрямованої на об'єднання зусиль громадянського суспільства та журналістів у регіоні Східної Європи з досвідом місцевих і зарубіжних експертів у сфері технологій.

Херсонський обласний благодійний фонд «Об’єднання» був створений у 2011 році з метою покращення взаємовідносин у суспільстві задля встановлення демократичного громадянського суспільства в Україні, сприяння дотриманню прав людини та захисту населення від негативних явищ. Фонд у своїй діяльності робить упор на використанні новітніх медіа-технологій, котрі використовують провідні фахівці у США та Європі, з метою створення майданчика соціально-активних людей, котрі готові змінюватися та змінювати простір навколо себе позитивними перетвореннями. Ми вважаємо, що саморозвиток, націлений на розвиток громад - основа позитивних змін в суспільстві. 

Громадська організація «Центр дослідження суспільства» ставить на меті своєї діяльності забезпечення прав громадян на свободу думки і слова, на отримання оперативної інформації, відкрите і вільне обговорення суспільно значущих питань. Реалізація прав громадян бути проінформованими про важливі для суспільства (територіальної громади) події, а основними функціями членів організації є: утвердження принципів журналістики, відповідальності перед власною аудиторією та професійним співтовариством, шляхом достовірного і об'єктивного інформування про діяльність та рішення органів державної влади, приватних структур, посадових та інших публічних осіб.

Коментарі